ΔΥΟ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ '21 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

 Αναπαράσταση του ηρωισμού των προγόνων μας, από τους νέους μας,με ταλέντο και ευπρέπεια.
Ίσως έτσι να γεννιούνται οι αυριανοί "ήρωες" μας!!!

       Είδαμε σε προηγούμενα άρθρα της ιστοσελίδας της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,αλλά και της ιστοσελίδας της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, την συμβολή των παρελάσεων και των εορτών στα δημόσια μα και στα κατηχητικά σχολεία, στην εκμάθηση της ιστορίας μας με μια διαφορετική προσέγγιση,αυτή της συμμετοχής.
       Τα παιδιά παίρνοντας ενεργά μέρος σε θεατρικά σχήματα ή διάφορα σκετς, απαγγελίες ποιημάτων,χορευτικές παραδοσιακές εκδηλώσεις και τόσα άλλα,διασκεδάζουν με ένα τρόπο εποικοδομητικό,μορφώνονται,ενώνονται ψυχικά,δημιουργούν φιλίες και μαθαίνουν την τεράστια ιστορία αυτού του τόπου, όχι παθητικά αλλά σαν μέρος αυτής της ιστορίας,της ιστορίας του μέλλοντος αυτού του Έθνους.
       Στο κατηχητικό μας σχολείο,μέσα στην κατάμεστη εκκλησιά μας κάναμε και εμείς την μικρή γιορτή μας,το Σάββατο το απόγευμα της 17ης Μαρτίου,θυμίζοντας στους προσκεκλημένους μας ξανά και ξανά την ιστορία της Ελλάδος, με την δική μας όμως ματιά, αυτήν την άδολη του μικρού παιδιού,την αγνή του καλού χριστιανόπουλου,την ζεστή του αυριανού συνανθρώπου σας.
        Αυτά τα παιδιά,μας χάρισαν και σε αυτήν την επέτειο,της αποτίναξης του ζυγού της δουλείας μας από τους Τούρκους κατακτητές,της επανάστασης του 1821,για άλλη μια φορά ψυχική ανάταση και υπερηφάνεια,συγκίνηση και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας αυτήν την περίοδο.
       Στην προσπάθεια της ψυχικής ανάτασης του κόσμου, συμβάλουν ενεργά  και οι χριστιανικές αδελφότητες,μέσα από τις δραστηριότητες τους και επανδρώνοντας τις νεανικές εστίες των  Ενοριών με κατηχητές και κατηχήτριες.
      Τα περισσότερα, νέα παιδιά φοιτητές θεολογικών και άλλων σχολών,μα και επαγγελματίες,επιστήμονες,άνθρωποι ταγμένοι σε έναν όμορφο αγώνα,αυτόν της κατήχησης, που αφήνοντας τις δουλειές τους και αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους,χωρίς κανένα προσωπικό όφελος  και κάτω από την καθοδήγηση των ιερέων των ενοριών έχουν αναλάβει το δύσκολο και λεπτό κατηχητικό έργο των νέων των Ενοριακών Νεανικών Εστιών.
        Στην δική μας Ενορία δύο από αυτές τις Αδελφότητες δραστηριοποιούνται,η "Απολύτρωσις"που από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας των κατηχητικών μας και κατόπιν παράκλησης του ιερέως μας αγωνίζεται για την ψυχή των παιδιών μας και η αδελφότητα Θεολόγων"Σωτήρ" που λόγω αύξησης των παιδιών των κατηχητικών μας χρειαστήκαμε και την δική τους βοήθεια,που μας παρασχέθηκε άμεσα.
       Αυτοί οι νέοι εκτός των άλλων καθηκόντων τους, κατά καιρούς ανεβάζουν και θεατρικές παραστάσεις με θέματα εμπνευσμένα από την ένδοξη Ελληνική ιστορία και  ξεδιπλώνοντας έτσι σ' εμάς τα χαρίσματα που τους έδωσε απλόχερα ο Θεός και προσφέροντας τα πίσω στους ανθρώπους που αγαπούν,μας γεμίζουν με υπερηφάνεια για τους προγόνους μας και την πίστη μας στον Θεό.
       Δύο από αυτές τις παραστάσεις με θέμα την Επανάσταση του 1821 παίχτηκαν στην πόλη μας και έπεσαν στην αντίληψη μας.Μία ήταν την 24η και 25η Μαρτίου το απόγευμα,στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Αδελφότητος " Απολυτρώσις" και είχε θέμα τον ήρωα της επανάστασης Κατσαντώνη και τίτλο "το τίμημα της λευτεριάς",ενώ η δεύτερη παράσταση παίχτηκε τις ίδιες ημέρες, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητος θεολόγων "Σωτήρ"με θέμα την έξοδο του Μεσολογγίου και με τίτλο "Μεσολόγγι" όπου παραβρέθηκε και ο ιερέας μας για να τιμήσει το έργο και την προσπάθεια αυτών των νέων.
       Χειροκρότησε με ενθουσιασμό όλα τα παιδιά,μα περισσότερο νομίζω τον κατηχητή του, κο Αντώνιο Λουπίδη που συμμετείχε στην παράσταση,συγκινήθηκε από την λεβεντιά των ηρώων,μα θαύμασε και το υποκριτικό ταλέντο των ηθοποιών της παράστασης και χάρηκε για το ήθος και την ζωντάνια των συνεργατών του, στην προσπάθεια κατήχησης της Ενορίας του και ειδικά των παιδιών.
       Τέτοιες προσπάθειες δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν γιαυτό και εμείς μέσω της ιστοσελίδας μας τις προβάλουμε και καμιά φορά "συναγωνιζόμαστε"μαζί τους,για να μην ξεχάσει κανένα Ελληνόπουλο ,ποτέ, από ποιους ηρωικούς προγόνους προέρχεται,μα και για να μάθει την ιστορία αυτού του τόπου,μέσα από την ενεργή συμμετοχή του και όχι μόνο από την παθητική ανάγνωση των γεγονότων.

Εύγε και ευχαριστώ στους αγωνιστές της δικής μας εποχής!!!
TAG