ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ "25Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2012"

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Η "ΓΙΑΓΙΑ" ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ...

     ...και στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, τελέσαμε το μικρό πανηγύρι μας προς τιμήν της Αγίας Άννας.
        Η Αγία Άννα υπερβαλλόντως εορτάζεται από την Αγία Εκκλησία μας τρεις φορές τον χρόνο και αυτό λόγω της ιδιαίτερης αξίας και σημασίας που είχε η παρουσία της στην ζωή  του Σωτήρος Χριστού,αφού ήταν η κατά σάρκα γιαγιά Του και μητέρα της Παναγίας μητρός Του,γιαυτό και την τιμούμε:
* την 9η Δεκεμβρίου,στην Σύλληψη της Παναγίας από την Αγία Αννα,
* την 25η Ιουλίου,στην οσία Κοίμηση της Αγίας Άννας,
* την 9η Σεπτεμβρίου, στην Σύναξη των Αγίων  Θεοπατόρων,όπου εορτάζουν και η Αγία Θεοπρομήτωρ Άννα και ο Άγιος Θεοπροπάτωρ Ιωακείμ.
        Αυτά που έχουν γραφεί για την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωακείμ είναι πολλά (στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε με λεπτομέρειες τον βίο τους,την παράκληση,το απολυτίκιο τους και άλλα στοιχεία που αφορούν την ζωή τους και την αγιοποίηση τους από την Εκκλησία μας) έτσι εμείς θα σταθούμε σε ένα και μόνο σημείο που από μόνο του θα μπορούσε να μας γεμίσει με όμορφα συναισθήματα και να μας  εμψυχώσει στον καθημερινό αγώνα μας για την "εν Χριστώ" ζωή.
       Οι Άγιοι Θεοπάτορες,όπως είναι γνωστό, μέχρι τα γεράματα τους προσεύχονταν στον Θεό να τους δώσει ένα παιδί.
       Αυτό που συχνά προσπερνάμε στον βίο τους,είναι πως το δώρο της τεκνοποιΐας το κάνουν αντίδωρο εκπληρώνοντας το τάμα τους στο Θεό και προσφέρουν την γλυκύτατη και πανέμορφη Παναγία κόρη τους,χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τα σχέδια Του για αυτήν,πίσω στον Θεό.
        Τρία χρόνια χάρηκαν την μονάκριβη κόρη τους και μετά την παραδίδουν στον Θεό,έχοντας σε Αυτόν απόλυτη εμπιστοσύνη,για να νοιαστεί  για το μέλλον της,για την ζωή της από εκεί και μετά.

         Ας αναλογιστούμε τώρα αυτήν τη πράξη και ας προσπαθήσουμε να την αντιστοιχίσουμε με την ζωή άλλων γονέων στην σημερινή εποχή,ίσως και εδώ στην γειτονιά μας,εδώ στον ναό μας,όπου έρχονται  πολύ συχνά ζευγάρια και ζητούν με πίστη και ευλάβεια από τον ιερέα να τους διαβάσει την ευχή της Αγίας Άννας για να αποκτήσουν παιδί και θαυματουργικά,όπως γίνεται πολύ συχνά πιά στο "σπίτι" των Αγίων μας στην μικρή εκκλησιά μας,η ευχή να γίνεται ευλογία,η προσευχή θαύμα και το όνειρο ένα μικρό και αξιαγάπητο μωρό.
       Τώρα προσπαθήστε να φανταστείτε μια από αυτές τις μάνες να επιστρέφει το "δώρο"της, πίσω στον Θεό.Η ιδέα και μόνο μας ξενίζει,μας συνταράσσει,μας στεναχωρεί και ίσως δικαίως αφού είναι το σπλάχνο μας, αφού είναι η ζωή μας, αφού είναι αυτό που ποθούσαμε περισσότερο από καθετί,αφού είναι δικό μας(;),αφού...
       Αυτή λοιπόν η απόφαση των Αγίων και δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,να προσφέρουν δηλαδή την μονάκριβη κόρη τους,την Παναγία,Μητέρα του Χριστού και Λυτρωτή μας,πίσω στον Θεό,τους κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας,τους οδήγησε κοντά στον Εγγονό τους και στην Θεοτόκο κόρη τους,τους οδήγησε τόσο ψηλά,κάνοντας τους Αγίους,αλλά και τόσο κοντά μας,για να μπορούμε εμείς προσευχητικά να τους ζητούμε το θαύμα της απόκτησης τέκνου και αυτοί μεγαλόψυχα να πρεσβεύουν στον Εγγονό τους, Χριστό και η παράκληση τους να γίνεται πραγματικότητα.
         Στον Ιερό Ναό μας,την ταπεινή κατακόμβη μας,εδώ στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας,το ένα θαύμα διαδέχεται το άλλο και κανένα ζευγάρι που προσέρχεται με ευλάβεια και ταπείνωση για να εναποθέσει το πρόβλημα του στο όμορφο παρεκκλήσι μας των Αγίων Θεοπατόρων, που υπάρχει μέσα στον ναό μας και να πάρει την ευχή της Αγίας Άννας,δεν φεύγει ανικανοποίητο.
       Η "γιαγιά" της Ορθοδοξίας και προστάτιδα μας Άγία Άννα, έχοντας την μέγιστη παρρησία στον Θεό,γέμισε πρώτα την μικρή Ενορία μας με παιδιά,στην αγκαλιά της εκκλησιάς μας,τα κατηχητικά μας αριθμούν πάνω από εκατό κατηχητόπουλα,αλλά και από όλη την Ελλάδα πολλά είναι τα ζευγάρια που μαθαίνοντας για τα θαύματα των Αγίων Θεοπατόρων έρχονται να προσκυνήσουν και να τους ζητήσουν το Θείο Δώρο της τεκνοποιΐας,της ευτεκνίας, αλλά και της ευτοκίας και της καλλιτεκνίας και το καλό της οικογένειας τους.
      Στον ναό μας για να τιμήσουμε τους Αγίους Θεοπάτορες, τελούμε με μεγάλη ευλάβεια τις πανηγύρεις τους και έτσι την παραμονή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, την Τρίτη 24η Ιουλίου το απόγευμα τελέσαμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση της,ενώ ανήμερα της εορτής της, την 25η Ιουλίου το πρωΐ, την Θεία Λειτουργία.

        Και για να σας κάνουμε και εσάς κοινωνούς και μέτοχους της έντονης λατρευτικής ζωής μας, αποθανατίσαμε μερικά στιγμιότυπα της πανήγυρης μας και σας τα παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα του ναού μας,για να μας γνωρίσετε έστω και από μακρυά,έστω και ηλεκτρονικά και αργότερα,που ξέρετε, ίσως οι Άγιοι Θεοπάτορες οδηγήσουν τα βήματα σας κοντά στην γειτονιά μας και έτσι σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ενορία μας και να έρθετε για προσκύνημα στο "σπίτι" τους,την μικρή εκκλησιά μας,που με την βοήθεια του Θεού και των Αγίων προστατών μας,των Αγίων Θεοπατόρων,συνεχίζουμε τα έργα αποπεράτωσης της.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΠΑΤΟΡΕΣ,ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΆΝΝΑ,
ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΤΕΚΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ,
ΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟ,
ΥΠΕΡ ΕΥΤΕΚΝΙΑΣ,ΕΥΤΟΚΙΑΣ,ΤΕΚΝΟΓΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΚΝΙΑΣ. 


Λίγες λευκές ντάλιες στόλιζαν την εικόνα της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας

Ο π.Κωνσταντίνος ετοιμάζει τον γιο του για την Είσοδο του Πανηγυρικού Εσπερινού μας. 

Ο χορός των Ιεροψαλτών έτοιμος να αποδώσει τους ύμνους του Εσπερινού. 

Οι ιερόπαιδες έτοιμοι και αυτοί

Ο Βαγγέλης με τον Ιωακείμ,βοηθοί του π.Χρυσοστόμου στο ιερό.

Ο διάκονος μας π.Χρήστος συνέβαλε στο"πανηγυρικότερον" της Ακολουθίας.

Οι κυρίες της διακονίας του ναού μας έκαναν τις προετοιμασίες  της Τράπεζας

Ευλογία μεγάλη,τα παιδιά  του ναού μας και το καμάρι μας. 

Ο π.Παύλος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Και τέλος η καθιερωμένη Τράπεζα για τους κοπιόντες  και ψάλλοντες  της  όμορφης Πανηγύρεως μας

Ο π.Παύλος στο κέντρο της Τράπεζας,οι προσκεκλημένοι ιερείς,οι ψάλτες μας...

...οι αρχές του τόπου μας,γνωστοί και φίλοι της Ενορίας μας.

Η μικρή μας Πανήγυρις προς τιμήν της Αγίας Άννας τελείωσε, για να δώσει όμως την σειρά της στην μεγάλη Πανήγυρη μας,την 8η και 9η Σεπτεμβρίου, όπου και θα εορτάσουμε τους Αγίους Θεοπάτορες και προστάτες των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, με Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος των Αγίων μας,Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό και Θεία Λειτουργία,ενώ τα δύο αυτά φθινοπωρινά βράδια του Σεπτεμβρίου, θα γίνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από Συλλόγους της περιοχής μας.

Σας περιμένουμε... 

περισσότερες φωτογραφίες της Πανηγύρεως της Αγίας Άννας, παρακάτω...
(στο κανάλι μας στο You Toube, υπάρχει και ένα μικρό video)

Στον Εσπερινό της Πανηγύρεως μας...


...το αναλόγιο κοσμούσαν γνωστοί ιεροψάλτες και φίλοι...

...συμμετείχε στην Ακολουθία ο διάκονος του Καθεδρικού Ναού της Μητροπόλεως μας,του Τιμίου Προδρόμου,π.Χρήστος που είναι και ενορίτης μας...

...παρευρέθηκαν στην Πανήγυρη μας ο πρόεδρος και μέλη της Δ.Ε  Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά.

...πρωτόπαπας ήταν ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως και φίλος του ναού μας,π.Παύλος Ιωσηφίδης...

...και μαζί του, ο π.Γαβριήλ από τον Άγιο Γεώργιο Ευκαρπίας...

...ο π.Απόστολος από τον ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου...

...ο π.Ευστράτιος από την Αγία Ειρήνη...

...και ο π.Κωνσταντίνος από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Με τάξη και ευλάβεια οι πιστοί προσκύνησαν τον Επιτάφιο που στολίσαμε για την Αγία Άννα,προστάτιδα του τόπου μας. 

Οι κυρίες στο τέλος του Εσπερινού, έψαλλαν την Ιερά Παράκληση της Αγίας Άννας. 
Το πρωΐ στην Θεία Λειτουργία...

Ο μικρός Μιχαλάκης,ο "βενιαμίν"της οικογένειας Παπαγερούδη, του δεξιού ιεροψάλτου του ναού μας.
Η Αγία Πρόθεση.



Ο π.Χρυσόστομος "προσκομίζει"...


Οι μικροί μας ιερόπαιδες.
Την Θ.Λειτουργία τέλεσαν ο π.Παύλος με τον π.Χρυσόστομο.








Ο π.Ανέστης,φίλος και ενορίτης μας,συμπροσευχήθηκε μαζί μας.




Ο κ.Λάζαρος,Επίτροπος του ναού  μας.



Ο π.Παύλος μας μίλησε στο κήρυγμα του για την Αγία Άννα και τα νέα ζευγάρια.
Η μικρή μας Πανήγυρις τελείωσε για να δώσει την σειρά της στην μεγάλη Πανήγυρη την 8η και 9η Σεπτεμβρίου, όπου και θα εορτάσουμε τους Αγίους Θεοπάτορες και προστάτες των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας με Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος των Αγίων μας,Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό και Θεία Λειτουργία,ενώ τα βράδια θα γίνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από Συλλόγους της περιοχής μας.


Σας περιμένουμε... 
TAG