ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2013

Ο καθαγιασμός των υδάτων...
και των ψυχών μας!!!

      Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας,στην όμορφη Δυτική Θεσσαλονίκη.

      Την προπαραμονή των Θεοφανείων το απόγευμα μαζί με τον Εσπερινό,τελέστηκε στον Ιερό Ναό μας η Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Θεοφανείων,ενώ την παραμονή πολύ νωρίς το πρωί σήμαναν οι καμπάνες μας καλώντας τους πιστούς στην Θεία Λειτουργία που στο τέλος της έγινε και ο Μεγάλος Αγιασμός της παραμονής.

      Τα παιδιά πήγαιναν και έρχονταν στο γραφείο του ναού,ρωτώντας τους ιερείς του..."να τα πούμε;"και αφού έπαιρναν την καταφατική απάντηση τους, έψαλαν τα κάλαντα των Θεοφανείων...
"Σήμερα τα Φώτα κι οι φωτισμοί και χαρά μεγάλη κι  οι Αγιασμοί...",
απλώνοντας διστακτικά και το χέρι τους για να πάρουν το κέρασμα τους,που εκτός από γλυκά και καραμέλες,που "ούτως ή άλλως"πάντα υπάρχουν στο γραφείο του ναού,ο π.Χρυσόστομος είχε φροντίσει να υπάρχει και ένα χρηματικό ποσόν για τον κόπο,την γλυκύτητα και τον αυθορμητισμό των παιδιών,αλλά και για την διατήρηση αυτού του τόσο όμορφου εθίμου της πατρίδος μας που δεν πρέπει να λησμονηθεί.

     Αργότερα και ο ίδιος ο π.Χρυσόστομος πήρε τους δρόμους των Ανθοκήπων,με την αγιαστούρα στο ένα χέρι,τον Τίμιο Σταυρό στο άλλο και περιστοιχισμένος από τους ιερόπαιδες του ναού,"φώτισε" τα σπίτια με τον Μεγάλο Αγιασμό της παραμονής των Θεοφανείων.

     Ανήμερα των Φώτων,νωρίς το πρωί,τελέστηκε ο Όρθρος με την Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και κατόπιν και πάλι ο Μεγάλος Αγιασμός με ακόμα περισσότερη λαμπρότητα και από τους δύο ιερείς του ναού μας,οι οποίοι πέρασαν ανάμεσα από τους πιστούς που είχαν κατακλύσει την όμορφη και ζεστή κατακόμβη μας,αγιάζοντας τους και ευχόμενοι Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά σ' όλους.

    Μετά ένας-ένας οι πιστοί πήραν το αντίδωρο από τον π.Χρυσόστομο Κοτσίδη,ενώ προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό και "φωτίστηκαν"από τον π.Χρυσόστομο Τελίδη,που αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ξαναβγήκε στους δρόμους των Ανθοκήπων,βοηθούμενος από τα παιδιά των κατηχητικών μας,για να συνεχίσει το "φώτισμα"που είχε αφήσει εχθές στην μέση.

    Τα σπίτια των Ανθοκηπιωτών ήταν όλα ορθάνοιχτα και με χαρά υποδέχονταν τον ιερέα τους για να ευλογήσει τα σπιτικά και τις οικογένειες τους,ενώ κεράσματα μοίραζαν στα παιδιά που τον συνόδευαν και χρήματα έβαζαν στο κουμπαρά τους,που κρατούσαν με υπερηφάνεια και καρτερικότητα αφού γνώριζαν εκ των προτέρων πως τα έσοδα από τον Αγιασμό των Θεοφανείων στα σπίτια,θα αγόραζαν τον περιβόητο βιντεοπροβολέα που τόσο χρειαζόμαστε, ίσως και ένα ποδοσφαιράκι αν φανούν ανοιχτοχέρηδες οι ενορίτες μας και γεμίσουν τον κουμπαρά μας με την αγάπη τους.

    Με τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων,πίνοντας τον ή ραντίζοντας τα σπίτια και τα μαγαζιά μας,καθαγιάσαμε το σώμα και την ψυχή μας,ενώ σ'όλη την οικουμένη,στα βάθη και στα πλάτη του κόσμου όπου υπάρχει Ορθοδοξία,οι θάλασσες,οι λίμνες,τα ποτάμια και οι δεξαμενές δέχθηκαν την θαυματουργική του δράση.

    Την επομένη ημέρα,ξημερώνοντας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού,τελέστηκε στον ναό μας η Θεία Λειτουργία του,όπου στο τέλος της, Αρτοκλασίες έγιναν,προσφέροντας οι εορτάζοντες και οι εορτάζουσες τα δώρα τους στην Εκκλησία του Θεού και φέρνοντας στα σπιτικά τους,στο γιορτινό τραπέζι τους την ευλογία του συνονόματου Αγίου τους,του Ιωάννου του Προδρόμου.

    Έτσι το Άγιο Δωδεκαήμερο τελείωσε και όλα επανήλθαν στον κανονικό τους ρυθμό,οι Ακολουθίες μας με τις Παρακλήσεις στους Αγίους προστάτες μας,τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα,οι κύκλοι των κατηχητικών μας,τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών ενοριτών μας,τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής,αλλά και Αγγλικών,που γίνονται δωρεάν στον ναό μας και τόσα άλλα.

    Όμως τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο,αφού γεννήθηκε ο Χριστός μας και μαζί του η ελπίδα,το τώρα δεν μοιάζει με το πριν,αφού βαπτίστηκε ο Λυτρωτής μας από τον Πρόδρομο Του και μαζί του "καθαριστήκαμε" από τις"βρομιές" της πολύβουης ζωής μας, πιθανότατα για να "λερωθούμε" και πάλι,όμως να μην σας νοιάζει αυτό, γιατί έρχεται και η Σταύρωσις Του,και μαζί Του θα σταυρωθούν και οι αμαρτίες μας,να μην φοβάστε και να μην απελπίζεστε,γιατί αχνοφαίνεται η Ανάστασις Του,και μαζί Του η ανάσταση της άφθαρτης ψυχής μας.

Καλή Χρονιά, Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα!!!

Παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει φωτογραφικό υλικό και ένα μικρό βίντεο για να μας γνωρίσετε λίγο καλύτερα και αν είσαστε μακρυά μας,να σας πούμε πως εμείς δίπλα σας νοιώθουμε και μετόχους σας κάνουμε της ζωής μας στην εορταστική αυτή περίοδο...



Και τώρα οι φωτογραφίες μας...
"Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε"... 
Ο π.Χρυσόστομος Κοτσίδης συζητά και τις τελευταίες
λεπτομέρειες με τον κο Χρήστο,επίτροπο του ναού,
για να είναι όλα τέλεια.
Και οι ιερόπαιδες του ναού στην θέση τους...
Ασφυκτικά γεμάτη η εκκλησιά μας.
Ο π.Χρυσόστομος Κοτσίδης,φωτίζει τον κόσμο στον ναό,
 κατά τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων.
...και στο τέλος μοιράζει το αντίδωρο.
Ο μικρός Θανασάκης απολαμβάνει τα χάδια  όλων μας.
Εδώ ο Θοδωρής κρατά στην αγκαλιά του
και φωτογραφίζετε με τον μικρό ξάδελφο του.
Ο π.Χρυσόστομος φωτίζει μικρούς και μεγάλους...

...στο τέλος της Θ.Λειτουργίας.
Ο κος Γιάννης,που αύριο γιορτάζει...
...και φυσικά ο κος Κώστας,ο ψάλτης μας.
Τον π.Χρυσόστομο υποδέχονται οι Ανθοκηπιώτες,
για να φωτίσει τα σπιτικά τους.
Η κα Παρθένα...
...η κα Ελένη...
...στα καταστήματα της Ενορίας...
...και τέλος,λίγο πριν το σούρουπο ξανά στον ναό.Αύριο πάλι.
Ανήμερα του Αι Γιαννιού,μετά την Θ.Λειτουργία,
ξανά στα σπίτια για φώτισμα.Η κα Άννα με την οικογένεια της.
...σε επιχηρήσεις των Ανθοκήπων...
...στην βιοτεχνία παιδικών "Energiers α.ε",
όπου μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά.
Ο π.Χρυσόστομος "φωτίζει"στις γειτονιές των Ανθοκήπων με βοηθούς του τα παιδιά του
κατηχητικού,τον Νίκο,τον Θοδωρή και τον Βασίλη που τράβηξε και την φωτογραφία
Εδώ στο ψιλικατζίδικο της Χριστίνας και της Κικής. 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
TAG