ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ, ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ & Η ΕΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΜΑΣ.

"1η Ιανουαρίου του 2013"
       Αλλάξαμε την χρονιά μας εδώ στον ναό, το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς,την Δευτέρα 31η του Δεκέμβρη.Οι καμπάνες σήμαναν στις 11.30 μ.μ για να καλέσουν τους πιστούς στην Ακολουθία της Δοξολογίας για το νέο έτος,που γίνεται στην εκκλησιά μας μαζί με την κοπή της βασιλόπιτας του ναού κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
      Ακριβώς στις 12 χτύπησαν ξανά οι καμπάνες μας,χαρμόσυνα υποδηλώνοντας την αλλαγή της χρονιάς.Έπειτα ψάλαμε το απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου και ο π.Χρυσόστομος Τελίδης,ευλόγησε την Βασιλόπιτα,την έκοψε και την μοίρασε στους παρευρισκομένους για ευλογία.
      Την επομένη, ανήμερα της εορτής της Περιτομής του Χριστού μας,αλλά και του Αγίου Βασιλείου,του μεγάλου και ουρανοφάντορος,αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία,τελέστηκε στον ναό μας η Θεία Λειτουργία του και στο τέλος έγινε και πάλι η Δοξολογία "υπέρ του ευλογηθήναι τον νέον ενιαυτόν" και κόψαμε και πάλι την βασιλόπιτα του ναού με μεγαλύτερη βέβαια επισημότητα.
     Καί οι δύο ιερείς μας, διάβασαν την ευχή για την ευλόγηση της βασιλόπιτας και άρχισαν να την κόβουν και να την μοιράζουν κατά το χριστιανικό έθιμο.
Του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, της εκκλησιάς μας, της Ενορίας μας, των ιερέων μας...και το φλουρί εμφανίστηκε ανάμεσα στο κομμάτι τους,υποδηλώνοντας την σύμπνοια,την αγάπη αλλά και την ευλογία του Αγίου Βασιλείου στους δύο "Χρυσόστομους" ιερείς μας για την καινούργια χρονιά, ακολούθησαν χωρίς πια ιδιαίτερη αγωνία τα κομμάτια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Ερανικής Επιτροπής, του Φιλοπτώχου Ταμείου και τέλος της Νεανικής Εστίας μας.
     Στο τέλος έγινε η Απόλυσις και ο ένας ιερέας μας μοίρασε το αντίδωρο,ενώ ο άλλος μας μοίρασε τα μικρά βασιλοπιτάκια, όπως ακριβώς πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια έκανε ο Άγιος Βασίλειος πραγματοποιώντας ένα θαύμα, που μετά έγινε παράδοση και στις μέρες ευλογημένη συνήθεια στα σπιτικά μας,στις εκκλησιές μας,στις δουλειές μας,σε Συλλόγους,σε Σχολεία...παντού.
    Μαζί με τα Συμβούλια του Ναού μας και αφού κατά την συνήθεια μας ήπιαμε τον καφέ μας όπως πάντα στο αρχονταρίκι του ναού, κατευθυνθήκαμε στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως,όπου κάθε τέτοια μέρα ο οικείος Μητροπολίτης μας,Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας μας υποδέχεται στην Αίθουσα του Θρόνου για να μας δώσει την ευχή του για την νέα χρονιά. Εκεί ήταν και οι υπόλοιποι ιερείς των Ενοριών της Μητροπόλεως μας με τα εκκλησιαστικά τους Συμβούλια,με τα οποία χαιρετηθήκαμε και ανταλλάξαμε ευχές για τον καινούργιο χρόνο.
    Έτσι υποδεχθήκαμε την καινούργια χρονιά στην μικρή, υπόγεια και ταπεινή εκκλησιά μας,των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,στούς Ανθόκηπους της Ευκαρπίας,στο Δυτικό τμήμα της πανέμορφης Θεσσαλονίκης.
     Κάποιοι μας λένε πως το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012 που έφυγε,εμείς όμως λέμε πως στο χέρι μας είναι το 2013 να γίνει η καλύτερη χρονιά για όλο τον κόσμο,αν ακολουθώντας τα λόγια του Χριστού μας, γίνουμε λίγο πιο ανθρώπινοι και σκύψουμε πάνω στα προβλήματα του γείτονα μας,αφουγκραστούμε την δυσκολία των συνοδοιπόρων στην ζωή μας και τους δώσουμε το χέρι μας,καταλάβουμε πως δεν μπορούμε μόνοι μας να είμαστε ευτυχισμένοι,όταν δίπλα μας δυστυχούν.
    Η ευτυχία μας δόθηκε από τον Θεό ως δώρο,που όμως για να πάρει μεγαλύτερη αξία πρέπει να μοιραστεί,αλλιώς αναξιοποίητο δεν θα σημαίνει τίποτε απολύτως και για κανένας μας.

Καλή χρονιά!!! 
TAG