ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ τον ιατρό, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΚΡΙΜΑΙΑΣ.

Κατάνυξη, ευλάβεια και ηρεμία...
    Με μεγάλη αγωνία περίμενε η Ενορία μας, για να εορτάσει τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, τον Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, έναν Άγιο που τον ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Ενορίτες μας, αλλά και όλη η απανταχού Ορθοδοξία και που έχουμε την τιμή να θησαυρίζουμε στο Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και 'Αννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, πολύ μικρό μέρος του τιμίου λειψάνου του.

    Και φέτος τιμήσαμε τον Άγιο Λουκά, τελώντας στην μνήμη του την Ακολουθία της Ιεράς Αγρυπνίας, μεταφέροντας όμως λίγο την εορτή του, την Παρασκευή προς Σάββατο 8η Ιουνίου 2013, αντί της πραγματικής ημέρας της κοιμήσεως του, που είναι η 11η Ιουνίου του 1961.

   Όλα ήταν στην θέση τους στις 9.00 το βράδυ που χτύπησαν οι καμπάνες του ναού για να καλέσουν τους πιστούς και έτσι η Αγρυπνία μας άρχισε χωρίς καθυστέρηση με το Μικρό Απόδειπνο, δίνοντας κατόπιν την θέση του στον εορταστικό Εσπερινό του Αγίου Λουκά, που απέδωσε άριστα ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, ο εφημέριος του ναού μας, ψάλλοντας τα "γράμματα" της εορτής και έχοντας την ευθύνη του αναλογίου μας, μέχρι την στιγμή που ήρθαν ενισχύσεις από την όμορη Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, για να λαμπρύνουν την γιορτή μας λαμβάνοντας μέρος στην Αγρυπνία μας και από το αναλόγιο, αλλά βοηθώντας και τους ιερείς μας στο Άγιο Βήμα.

   Ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, βοήθησε στον Εσπερινό και στον Όρθρο της Αγρυπνίας, όμως δεν συμμετείχε και στην Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, αφού ξημερώνοντας ο Θεός την ημέρα θα τελούνταν και δεύτερη Θεία Λειτουργία στον ναό μας για τα παιδιά της Ενοριακής Εστίας μας και την λήξη των κατηχητικών τους, που θα έπρεπε την τελέσει αυτός, μια και δεν επιτρέπει το τυπικό της Εκκλησίας μας να τελούνται την ίδια ημέρα δύο Θείες Λειτουργίες από τον ίδιο ιερέα και στην ίδια Αγία Τράπεζα. 

    Εκτός από τα λείψανα του Αγίου Λουκά που εκτέθηκαν για προσκύνημα καθ' όλην την διάρκεια της Αγρυπνίας μας, είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε και το Τίμιο Ξύλο καθώς και ευλογημένα ενθύμια από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, που φυλάσσονται στον ιερό ναό μας ως αμύθητος θησαυρός και ιδιαίτερη ευλογία της Ενορίας μας.

       Η εκκλησία μας ήταν κατάμεστη από τους Ενορίτες, προσκυνητές και ιδιαίτερα από νέους και νέες, οι οποίοι στο άκουσμα της Αγρυπνίας κατέφθασαν για να συμπροσευχηθούν μαζί μας, μέσα στην ησυχία της νύχτας και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείτε από το λιγοστό φως των λαμπάδων και των καντηλιών του ναού και από την βυζαντινή ψαλμωδία που ηχεί βελούδινη μέσα στα αυτιά μας.
    Όλοι ήταν προσκεκλημένοι μετά την Θεία Λειτουργία, κοντά στην 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, στο αρχονταρίκι του ναού μας, όπου οι κυρίες της διακονίας είχαν ετοιμάσει ένα μικρό κέρασμα για όσους άντεξαν μέχρι το τέλος και "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό, αλλά και την δική μας πλέον παράδοση.
    Ευχόμαστε ολόψυχα ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ο Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, προστάτης και ιατρός "ψυχών τε και σωμάτων" και ιδιαίτερα των ανθρώπων με προβλήματα στα μάτια, να πρεσβεύει για την σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και την υγεία την δική μας, και των παιδιών μας, στον Άγιο Θεό και Δημιουργό μας.

Να είσαστε όλοι καλά!!! 

TAG