"ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ 2013"

Το Αγίασμα του Τιμίου Προδρόμου 
στην Ευκαρπία.
      Ξεχασμένο και ανεπηρέαστο από τον χρόνο μα όχι και από τους ανθρώπους που το αγαπούν, χωμένο ανάμεσα σε τεράστια αιωνόβια πλατάνια και γάργαρα παγωμένα νερά βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου που εορτάζει στην μνήμη της αποκεφαλίσεως του, την 29η Αυγούστου.
      Στον όμορφο αυτόν και ευλογημένο τόπο αναβλύζει, από πάντα θαρρείς, το αγιασμένο νερό του Ιωάννου του Βαπτιστού, το "Αγίασμα" όπως το ξέρει ο κόσμος και έχει δώσει την ονομασία στην τοποθεσία αυτή και που πολλά θαύματα έχουν να διηγηθούν οι παλαιοί κάτοικοι της Ευκαρπίας, θαύματα του Αγίου Ιωάννου του Προδόμου και Βαπτιστού του Χριστού μας.
      Πανηγύρι μεγάλο διοργανώνει η Ενορία του Αγίου Γεωργίου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Ευκαρπίας κάθε χρόνο, με Πανηγυρικό Εσπερινό, Λιτή και Αρτοκλασία, με προσκεκλημένους πολλούς ιερείς και επισήμους την παραμονή της εορτής 28η και Θεία Λειτουργία ανήμερα την 29η Αυγούστου, ενώ το βραδάκι μετά την εορτή γίνεται ο Εσπερινός και η Παράκλησις του Αγίου για να κλείσει έτσι το εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων φέτος, με χορούς και τραγούδια από τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων της Ευκαρπίας.
     Την πανήγυρη αυτήν και φέτος τίμησαν πολλοί ιερείς από τις όμορες Ενορίες αλλά και τις πιο απομακρυσμένες, με πρωτόπαπα όπως κάθε χρόνο τον π. Παρθένιο Μαχαιριώτη, στο αναλόγιο του παρεκκλησίου τον πρωτοψάλτη του Ναού του Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας κ. Γρηγόρη Μάζνη και τους βοηθούς του, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον χώρο του Αγιάσματος και του μικρού μα πανέμορφου και γραφικού παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
     Κλήρος και λαός και φέτος δεν ήθελε να αποχωριστεί από τον ευλογημένο αυτό τόπο, αποτέλεσμα της ομορφιάς του τοπίου, της διάχυτης χάρης του Αγίου Προφήτου Προδρόμου, αλλά και της φιλοξενίας και της αγάπης των επιτρόπων και βοηθών του π. Ιωάννου Δημητριάδη, προϊσταμένου του Ναού του Αγίου Γεωργίου και υπευθύνου για όλη την διοργάνωση και του πατρός Δημητρίου Βλασάκη, που ήταν και οι οικοδεσπότες της όμορφης αυτής Πανηγύρεως.
    οι κυρίες της διακονίας, όπως κάθε χρόνο, ετοίμασαν τους παραδοσιακούς λουκουμάδες του Αγίου και πολλές ακόμα νηστίσιμες λιχουδιές, για να ευχαριστήσουν τους προσκυνητές, αλλά και τον Άγιο προστάτη τους, που αυστηρός στην νηστεία του, ούτε λάδι δεν επιτρέπει στην γιορτή του, όμως με την ευλογία του π. Ιωάννη και "δια την χαράν της πανηγύρεως", παρακάμψαμε αυτό το τυπικό και απολαύσαμε την μαγειρική δεινότητα των διακονισσών του Τιμίου Προδρόμου, καταλύοντας λάδι.
    Φέτος λίγο έλειψε να μας τα χαλάσει ο καιρός, αφού μια ξαφνική μπόρα πέρασε πάνω από το Αγίασμα και έφερε βροχή, τόση όμως όση ήταν αρκετή, μόνο για να κατεβάσει την θερμοκρασία και να μας χαρίσει μια όμορφη δροσερή καλοκαιρινή βραδιά, δώρο από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομε για την γιορτή του.
Η αγάπη και η φιλοξενία των ανθρώπων στο όμορφο αυτό προσκύνημα μας σκλάβωσε...
...σας ευχαριστούμε πολύ...
και του χρόνου!!!

Από την πανήγυρη του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων,
 το 2012.
   ταν παρών σε όλες τις Ακολουθίες αλλά και στις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις του Αγιάσματος του Τιμίου Προδρόμου, ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας του ναού μας , που μας εξασφάλισε όλο το φωτογραφικό υλικό της όμορφης αυτής πανήγυρης, αλλά παρόντες ήταν και οι ιερείς της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, ο π. Χρυσότομος Τελίδης και ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, οι οποίοι θα είναι και οι οικοδεσπότες του επόμενου μεγάλου Πανηγυριού της Ευκαρπίας, στην εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, που εορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου και προς τιμήν τους διοργανώνεται τριήμερο Πανηγυρικών Ακολουθιών και εορταστικών εκδηλώσεων, το Σάββατο 7η, την Κυριακή 8η και την Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου, μπροστά στο μεγάλο χώρο του προαυλίου της εκκλησίας μας. 
     Σας προσκαλούμε όλους να έρθετε στην χαρά της Πανηγύρεως μας και
Πανηγυρικές εκδηλώσεις του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων,
το 2012
να συνεορτάσετε μαζί μας, τους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών και της οικογενείας, συμμετέχοντας στο παραδοσιακό γλέντι που ετοιμάσαμε για όλους τους πανηγυριστές και τους προσκυνητές, με χορούς κυκλωτικούς, όπως γίνονταν κάποτε στα χωριά μας γύρω από τις εκκλησιές, με τραγούδια αλλά και γεμάτα διάφορα φαγητά τραπέζια, μαγειρεμένα με πολύ αγάπη και μεράκι από τους ίδιους τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης της πανήγυρης αυτής προς τιμήν των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακέιμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, στην δυτική Θεσσαλινίκη.
Σας περιμένουμε και σας ευχόμαστε Καλή Πανήγυρη!!!

...παρακάτω ακολουθούν στιγμές από την Πανήγυρη του Αγιάσματος του Τιμίου Προδρόμου, όπως τις αποθανάτισε ο φακός της ιστοσελίδας του ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. (www.intheopatoron.blogspot.gr)

 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ 
ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ 
2013.
Με το τέλος του Εσπερινού, της Αρτοκλασίας 
και το "Δι'ευχών" από τα χείλη του
 π. Παρθενίου...
...οι κυρίες της διακονίας, η κα Παναγιώτα και η κα Μαίρη,
ψήνουν έξω από το κυλικείο τους παραδοσιακούς λουκουμάδες...
...ενώ μέσα στην κουζίνα οι δικές μας διακόνισσες,
από τους Ανθόκηπους,η κα Σουλτάνα και η κα Ελένη,
έχουν αναλάβει να τηγανίσουν πατάτες.
Ο κόσμος απολαμβάνει την δροσερή βραδιά,
 στον όμορφο χώρο του Αγιάσματος...
...ενώ στο πόστο τους είναι και οι υπόλοιπες κυρίες,
 έχοντας το διακόνημα της λαχειοφόρου αγοράς...
...και οι ιερείς μας, μαζί με τους ψάλτες, απολαμβάνουν της
φιλοξενίας του π. Ιωάννου Δημητριάδη, κάτω από τον βράχο
 του Αγιάσματος του Τιμίου Προδρόμου. 
 Την επόμενη ημέρα ξημερώνοντας η εορτή του Αποκεφαλισμού
 του Τιμίου Προδρόμου, τελέσαμε την Θεία Λειτουργία...
...με πρωτόπαπα και σήμερα τον π.Παρθένιο...
...και πολλούς ακόμα ιερείς και τον Διάκονο της Μητροπόλεως μας,
Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, π. Μάξιμο.
Μετά το "Δι'ευχών..."οι πιστοί βγήκαν έξω στο προαύλιο,
ήπιαν Αγίασμα από την πηγή που τρέχει εδώ και χρόνια
μέσα από το βουνό...
...και κάθισαν να γευτούν τους πατροπαράδοτους λουκουμάδες
του Τιμίου Προδρόμου... 
...όπως και οι ιερείς μας, που πήραν μέρος στο ιερατικό συλλείτουργο.
Εδώ στο τραπέζι των ιερέων, ο σχεδόν αιωνόβιος π.Ανέστης...
...ο πρωτόπαπας της Πανηγύρεως π.Παρθένιος...
...ο διάκονος π.Μάξιμος, ο π.Δημήτριος με τον π.Ιωάννη
από τον ναό του Αγίου Γεωργίου της Ευκαρπίας...
...ο δικός μας π. Χρυσόστομος Τελίδης, με τον π.Ευστράτιο από
 την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, ενώ στο συλλείτουργο συμμετείχε
και ο π. Γεώργιος από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στην Ευκαρπία
και ο έτερος π.Χρυσόστομος Κοτσίδης από τον δικό μας ναό,
τους Αγίους Θεοπάτορες ...
...και του χρόνου!!!
TAG