ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ.θ΄27-35)

"Οράτε, μηδείς γινωσκέτω. 
Οί δέ εξελθόντες διεφήμισαν αυτόν έν όλη τή γή εκείνη"    

"Το χάρισμα της μετριοφροσύνης."

       Στο Ευαγγέλιο της Κυριακής 11ης Αυγούστου 2013, αναφέρονται δύο ακόμα θαύματα του Κυρίου μας, δύο θεραπευτικές επεμβάσεις του σε ανθρώπους, οι οποίες με όμορφο και παραστατικό τρόπο περιγράφονται από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ματθαίο
     Η πρώτη αφορά στην θεραπεία δύο τυφλών και η δεύτερη ενός δαιμονιζομένου κωφαλάλου. Και των τριών αυτών ανθρώπων η ζωή ήταν μαρτυρική, καθώς βρισκόντουσαν κάτω από την εξουσία είτε της ασθενείας, είτε του διαβόλου, γεγονός που τούς απέκοπτε από τις χαρές της ζωής και την υγιή και αληθινή κοινωνικότητα.
      Το σημείο όμως, της περικοπής στο οποίο θα επικεντρώσουμε τη σκέψη μας δεν είναι η θεραπεία ή το θαύμα, αυτό καθαυτό, αλλά η επιθυμία του Κυρίου, όπως εκφράστηκε στους θεραπευμένους τυφλούς, να μην ανακοινώσουν σε κανένα το γεγονός, ασχέτως αν τελικά, εκείνοι το διέδωσαν σε όλη τη γύρω περιοχή.
     Θα περίμενε κανείς ο Κύριος να εκμεταλλευτεί το εντυπωσιακό γεγονός της θεραπείας των ασθενών και να θέλει την "διαφήμισή του", προκειμένου να στρέψει περαιτέρω πάνω του τα βλέμματα των ανθρώπων και να ερεθίσει, επί πλέον, την αγάπη του πλήθους προς το πρόσωπό του. Έτσι θα μπορούσε, ίσως, να σκεφθεί ένας κοινός άνθρωπος, όχι όμως ο Θεάνθρωπος, ο οποίος, με τον τρόπο αυτό δίδαξε σε όλους μας την αρετή της μετριοφροσύνης και τον μετριόφρονα τρόπο ζωής.
        Συνήθως, στις ανθρώπινες κοινωνίες συμβαίνει το αντίθετο. Άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν κάποια αξία ή διακρίνονται από διάφορες ικανότητες και χαρίσματα, κάνουν τα πάντα για να στρέψουν τον θαυμασμό των άλλων πάνω τους και να αυτοδιαφημιστούν. Προκαλούν θόρυβο γύρω από τον εαυτό τους, θέλουν το όνομά τους να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, κινούμενοι από άκρατο εγωισμό και ανεκπλήρωτο ναρκισσισμό. Συχνά δε, γίνονται περίγελος των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, οι οποίοι γνωρίζοντας την κενότητά τους, διασκεδάζουν με τον αυτοεξευτελισμό τους. Οι άνθρωποι αυτοί προβάλουν διαρκώς τον εαυτό τους, αυτολιβανίζονται και καυχώνται για τα «κατορθώματά» τους, δίνοντας την εντύπωση πτωχών στο πνεύμα και αλαζόνων προσώπων.
       Οι άνθρωποι που έχουν πραγματική και αληθινή αξία δεν επιδιώκουν τον θόρυβο γύρω από το πρόσωπό τους και νιώθουν άβολα κάθε φορά που δικαίως έστω, επαινούνται δημοσίως και προβάλλονται τιμητικώς. Επιθυμούν να ομιλούν τα έργα τους και όχι οι ίδιοι για τον εαυτό τους, τρέμουν δε στην ιδέα της διαρκούς προβολής τους, γιατί γνωρίζουν ότι αυτή είναι ικανή να προκαλέσει τον φθόνο των άλλων. "Γνωρίζουν ότι ..." σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλου στο βιβλίο του «Κυριακάτικοι αντίλαλοι Α΄», "...είναι δείγμα αληθινά ολοκληρωμένου και τελείου ανθρώπου το να μιλάει ο ίδιος για τον εαυτό του με προσοχή και μέτρο, αποφεύγοντας κάθε έκφραση που θα είχε σαν σκοπό την κενοδοξία. Αυτό το εκτιμούν οι άλλοι στο πρόσωπό μας και όσο εμείς διώχνουμε από κοντά μας τη δόξα, τόσο αυτή μας παρακολουθεί κατά πόδας. Αυτό είναι το δίδαγμα της πείρας και της ιστορίας".
     Ο αγώνας των αληθινών Χριστιανών, των συνειδητοποιημένων ανθρώπων, πρέπει να αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση του εαυτού μας, να είναι εσωστρεφής, γιατί μέσα από αυτή την εσωστρέφεια μπορούμε να εντοπίσουμε τα ασθενή και αδύνατα σημεία της ψυχής μας και να τα θεραπεύσουμε, με την βοήθεια του Θεού. Το επισημαίνει σοφά ο μακαριστός Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο οποίος μας συμβουλεύει: "Ο άνθρωπος, εφόσον ζει, πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται. Και ο πρώτος αγώνας είναι να νικήσει τον εαυτό του. Ο πρώτος και κυριότερος εχθρός του ανθρώπου δεν είναι ο διάβολος, όχι. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτόν του επίβουλος. Και τούτο διότι δεν ακούει άλλον, ακούει τι του λέει ο εαυτός του. Ενώ έχουμε τόσους Αγίους Πατέρες να τους μιμηθούμε διαβάζοντας τα συγγράμματά τους, εν τούτοις, όμως το εγώ, μας κυριεύει πολλές φορές. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτό του, είναι ο μεγαλύτερος μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού".
       Στην σύντομη πορεία  της πεπερασμένης ζωή του,  ο Ορθόδοξος Χριστιανός ασκείτε στον αγώνα τον καλό, με προοπτική την αθανασία του κοντά στον Δημιουργό του Θεό.  Σ’ αυτόν τον διαρκή και πολύμοχθο αγώνα, η μετριοφροσύνη που μας δίδαξε ο ίδιος ο Παντογνώστης και ο Παντοδύναμος Κύριος Ιησούς Χριστός, ας είναι το πρότυπο και το υπόδειγμά μας. 
       Ευχόμαστε ολόψυχα στους αναγνώστες της ιστοσελίδας του ναού μας, αλλά και σ΄ όλον τον κόσμο, να έχει μια...
...καλή και ευλογημένη Κυριακή &
Καλή Παναγιά!!!
TAG