Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ & Η ΜΙΚΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ (8 & 9/12/2013)

Η Αγία Άννα μας αγαπά!!!
      Η Αγία Άννα, ανταποδίδοντας την μεγάλη αγάπη που της έχουμε εδώ στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας και στην ομώνυμη και μοναδική στον κόσμο εκκλησία μας, αφιερωμένη σε αυτούς, που τώρα σιγά-σιγά χτίζεται από την αγάπη αυτή των κατοίκων της περιοχής, μας χάρισε τις ημέρες που πέρασαν και που εορτάσαμε την Ιερά Πανήγυρη της με κάθε μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει, ως μητέρα της Θεοτόκου κόρης της μα και ως η κατά σάρκα Γιαγιά του Χριστού μας, στιγμές μεγάλης συγκίνησης, κατάνυξης και ευτυχίας.
      Την Κυριακή το βράδυ, παραμονή της εορτής, ξεκίνησε το Μικρό Πανηγύρι μας, που κάθε χρόνο ετοιμάζουμε στην χάρη της, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, όπου πλήθος προσκυνητών ήρθαν να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελέσαμε στην μνήμη της, αλλά και να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας, τα οποία ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα και θα παραμείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα, για να ευλογήσουν το "σπίτι" τους, την μικρή ταπεινή εκκλησιά που τώρα με πολύ αγάπη τους χτίζουμε για να τους στεγάσουμε, εδώ στην γειτονιά μας, τους όμορφους Ανθόκηπους της Νέας  Ευκαρπίας.
      Με αρκετούς ιερείς από τις όμορες Ενορίες, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Δημητριάδη από τον τον Άγιο Γεώργιο, τον "Καθεδρικό Ναό" της Νέας Ευκαρπίας, και τον π. Παύλο Ιωσηφίδη, τον αρχαιότερο εκ των Αρχιμανδριτών της Ιεράς Μητροπόλεως μας, καλλικέλαδο ιεροψάλτη και μουσικολογιώτατο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Επίσκοπο μας, τον π.Αθανάσιο Αγγελίδη, από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά", φίλο της Ενορίας  μας, μα και τον Ιεροδιάκονο μας, π.Χρήστο Κανούλα που λάμπρυνε την Πανήγυρη μας και φυσικά τον εφημέριο του ναού μας, π. Χρυσόστομο Τελίδη, τελέσαμε με κάθε επισημότητα την Λιτή της εορτής και πολλές Αρτοκλασίες, με τις προσφορές των εορταζομένων, ενώ στο τέλος ο π. Παύλος μας μίλησε για την σπουδαιότητα του προσώπου της Αγίας Άννας και την ιδιαίτερη αξία του Δικαίου αυτού ζευγαριού των Θεοπατόρων, διαχρονικά μέσα στην παλαιότερη αλλά στην νεότερη εκκλησιαστική ιστορία.
      Μετά μαζεύτηκαν όλα τα ζευγάρια μας, τα οποία ήρθαν προσευχητικά να παρακαλέσουν την Αγία μας Άννα, που σήμερα γιόρταζε και δεν μπορούσε σε κανένα από αυτά να στερήσει την αγάπη της και τις πρεσβείες της στον Εγγονό της Χριστό, για να τους χαρίσει το Θείο Δώρο της τεκνογονίας, λύνοντας τα δεσμά της ατεκνίας και της στειρότητες, στο μικρό παρεκκλησάκι της Παναγίας κόρης της, που βρίσκεται μέσα στην κατακόμβη του ναού μας. 
      Εκεί ο ιερέας μας φόρεσε το πετραχήλι του και με την δύναμη που αντλεί από την διακονία του στην Αγία και Θεοπρομήτορα Άννα, διάβασε την ιδιαίτερη ευχή και προσευχή της στον Θεό, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και πίστης, μα και ελπιδοφόρα δάκρυα χαράς και προσμονής, στα ζευγάρια μας αυτά, που δυσκολεύονται και στενοχωριούνται, μα δεν σταματούν να την παρακαλούν για ένα παιδί, όπως έκανε και η ίδια πριν αποκτήσει την δική της κόρη, την Παναγία Θεοτόκο Μαριάμ.
     Ένα μικρό κέρασμα περίμενε τους επισκέπτες μας στο όμορφο και ζεστό, πάντα φιλόξενο αρχονταρίκι μας και μια μικρή ευλογία για τον κόπο τους, ενώ τις καλύτερες ευχές μοίραζε ο ιερέας του ναού μας, π.Χρυσόστομος σε όλες της Άννες, που σήμερα παραδοσιακά γιόρταζαν, παρότι η κανονική εορτή της Αγίας μας, είναι στην Κοίμηση της, την 25η Ιουλίου.
     Την επόμενη ημέρα, ξημερώνοντας ανήμερα της Συλλήψεως της Αγίας Άννης...

Συνεχίζεται...
(η συνέχεια της Μικρής Πανηγύρεως μας, στην επόμενη ανάρτηση μας, πρώτα ο Θεός αύριο...)
    
TAG