Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.

Τρεις όμορφοι προορισμοί...
     Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή, αφού δεν καταφέραμε να γεμίσουμε το λεωφορείο μας, αλλά με πολύ όρεξη και δίψα για πνευματικές αναζητήσεις, αυτήν την φορά στην γειτονιά μας, ξεκίνησε στις 2.00 το μεσημέρι της Κυριακής της 16ης Φεβρουαρίου, μέσα σε μια ζεστή ηλιόλουστη ημέρα,  μπροστά από τον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, η εκδρομή μας σε τρία προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, με πρώτη στάση στο Φίλυρο και στην Χριστιανική Αδελφότητα των Ελπίδων, δεύτερη στάση στο παλαιό ναό, ίσως τον παλαιότερο της Μητροπόλεως μας, του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου και με τελικό προορισμό την γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη.
      Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι φθάσαμε στις όμορφες εγκαταστάσεις της Αδελφότητος "Χριστιανική Ελπίς" όπου μας υποδέχθηκε η κα Ευγενία, κυκλάρχισσα του Κύκλου των νέων γυναικών και μητέρων του ναού μας,ο οποίος γίνεται κάθε Τρίτη, μία ώρα πριν τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση μας, για να μας οδηγήσει μαζί με τις υπόλοιπες κυρίες της αδελφότητας στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου, όπου και ακούσαμε την ιστορία της ιδρύσεως της από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο, την συνέχιση του έργου του από τον επίσης μακαριστό Θεολόγο και δάσκαλο κύριο Στέργιο Σάκκο, μέχρι και τις μέρες μας, μέχρι το σήμερα.
      Η όμορφη αυτή φιλοξενία από τις αδελφές συμπληρώθηκε με επικοδομητικό λόγο, ένα όμορφο κέρασμα, ένα χαμόγελο και την ξενάγηση μας στους πεντακάθαρους και ζεστούς χώρους της κατακόμβης του ναού, ενώ στο τέλος ο π. Χρυσόστομος Τελίδης που συνόδευσε την εκδρομή μας τέλεσε Τρισάγιο στο μνήμα του αειμνήστου κου Σάκκου, που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού. 
      Η εκδρομή μας συνεχίστηκε και στις 3.30 φθάσαμε στο παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ασβεστοχώρι, όπου και μας περίμενε ο π. Εμμανουήλ Μπουζίνος, προϊστάμενος του ναού και προσφάτως διορισμένος από τον Επίσκοπο μας κ.Βαρνάβα ως πρόεδρο του Ιδρύματος Νεότητος της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία αυτού του ναού που χρονολογείτε πριν από το 1800, με παλιές φορητές εικόνες στο τέμπλο και στα προσκυνητάρια ενώ την ξύλινη οροφή του στολίζουν κανδήλες από φυσητό βενετσιάνικο γυαλί και τόσα ακόμα κειμήλια, που με την φροντίδα του π. Εμμανουήλ αναδεικνύονται και θα κληρονομούνται από γενεά σε γενεά ως θησαυρός και παρακαταθήκη της περιοχής.
      Στις 5.00 το απόγευμα φθάσαμε στον Χορτιάτη και έξω από το
καθολικό της Μονής της Μεταμορφώσεως μας περίμεναν οι μοναχές για να τελέσει ο π. Χρυσόστομος τον Εσπερινό, για τους δικούς μας προσκυνητές αλλά και αυτούς της Ενορίας του Αγίου Βασιλείου Συκεών, που κατέφθασαν νωρίτερα στο μοναστήρι χωρίς τον ιερέα τους όμως, τον π. Εμμανουήλ Σιμητσάκο, ο οποίος ξαφνικά αρρώστησε και δεν μπόρεσε να συνοδεύσει τους ενορίτες του.
      Τελέστηκε λοιπόν ο Εσπερινός με εκκλησίασμα τις δύο ενορίες της Μητροπόλεως μας, του Αγίου Βασιλείου Συκεών και των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας, μέσα στο όμορφο και κατανυκτικό  καθολικό της Μονής, ενώ οι αδελφές μαζί με την Ηγουμένη τους, Χριστοδούλη μοναχή, μας έψαλλαν τόσο ωραία τα "γράμματα" του εορταζομένου Αγίου της ημέρας, Θεοδώρου του Τήρωνος και στο τέλος ο π. Χρυσόστομος μας μίλησε για την σημασία του Τριωδίου και την εισαγωγή μας από την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη σε αυτό, αλλά και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν έως την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τα Θεία Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδος και εντέλει την Ανάσταση του Κυρίου μας, μα και την δική μας αν το επιδιώξουμε.
      Η αδελφή Διονυσία ανέλαβε να μας μιλήσει για την ιστορία του Μοναστηριού που τόσο πολύ αγαπούσε ο μακαριστός κυρός Διονύσιος, για την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόοου, που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν οι αδελφές για να επιστρέψει στον τόπο της, στο ανδρώο μοναστήρι του Γενεθλίου της Παναγίας στην βιομηχανική περιοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, από όπου και προερχόταν, μα και για την  άλλη Θαυματουργή και αυτή, εικόνα της Παναγίας της Χορταϊτίσσης που προσφάτως εισόδευσε και εγκατέστησε στην Μονή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ Βαρθομαίος μαζί με τον Επίσκοπο μας και όλους τους ιερομονάχους της Μητροπόλεως μας σε μια λαμπρή τελετή στα μέσα του Οκτώβρη.
      Κεραστήκαμε στο φιλόξενο αρχονταρίκι της Μονής, περάσαμε και από την έκθεση των εργοχείρων και των άλλων εκκλησιαστικών ειδών, αποχαιρετήσαμε τις μοναχές, πήραμε την ευλογία της Ηγουμένης και ξεκινήσαμε για τον δρόμο της επιστροφής, έχοντας μαζέψει όμως την Θεία Χάρη που θα μας χρειαστεί από εδώ και μπρός από τα προσκυνήματα που κάναμε αλλά και όπλα στην φαρέτρα της μάχης που σε λίγο θα δώσουμε όλοι οι χριστιανοί διανύοντας την Μεγάλη και ευλογημένη Τεσσαρακοστή, μέχρι την Ανάσταση.
Η ενορία μας εύχεται σε όλους...
 Καλό Τριώδιο!!!
TAG