Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ, ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΩΤΟΥ


Το πάντρεμα της εκκλησιαστικής
 και της λαογραφικής παράδοσης μας...
     ...αναδείχθηκε μέσα από το μικρό μα τόσο όμορφο πανηγύρι μας στο παρεκκλήσι που φτιάξαμε πρόσφατα στην μνήμη του τοπικού Αγίου μας, του Οσίου Παχωμίου του Αγιορείτου, ή όπως τον γνωρίζουμε εμείς οι Ευκαρπιώτες, του Ουσακιώτου, ή Ευκαρπιώτου, στο ωραίο πάρκο των Μικρασιατών, στην συμβολή των οδών Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη και Εγνατίας, στο όριο δηλαδή των δύο όμορων Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Γεωργίου και της δικής μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, της μικρής μα ζεστής και φιλόξενης συνοικίας των Ανθοκήπων.
     Στις 7.00 το απόγευμα κατέφθασε από τους εφημερίους του Αγίου Γεωργίου της Νέας Ευκαρπίας, τον π. Δημήτριο και τον π.Μάξιμο, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παχωμίου που θησαυρίζετε στον ναό και κάθε χρόνο ο προιστάμενος του, ο π. Ιωάννης Δημητριάδης μας το παραχωρεί προς προσκύνηση των πιστών στο πανηγύρι του παρεκκλησίου του Αγίου, όπως και την Ιερά εικόνα του.
     Όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή του σεπτού Λειψάνου του Αγίου μας από τον πρωτόπαπα της Πανηγύρεως μας, τον Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλο, προϊστάμενο του επίσης γειτονικού Ιερού Ναού μας, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών, οι ιερόπαιδες, οι ιεροψάλτες, οι δύο "Χρυσόστομοι",εφημέριοι του δικού μας ναού των Αγίων Θεοπατόρων, οι άρχοντες του τόπου μας και όλοι οι πανηγυριστές του όμορφου παρεκκλησίου μας.
     Άρχισε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, κατόπιν ακολούθησε η Λιτή και η Αρτοκλασία, ενώ προς το τέλος των Ακολουθιών μας διαβάστηκε το κόλλυβο και έγινε επιμνημόσυνη δέησις από τους δύο Αρχιμανδρίτες μας, τον π.Γαβριήλ και τον π.Χρυσόστομο Τελίδη ο οποίος και μας μίλησε για τον τοπικό μας Άγιο, τον όσιο Παχώμιο, τον βίο του και τελικά το μαρτύριο του την 7η Μαΐου του 1730 από τους τούρκους κατακτητές της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα της όμορφης κωμόπολης του "Ουσάκ", της αρχαίας Ευκαρπίας, όπου ο Άγιος μας άφησε την τελευταία πνοή στην ματωμένη γή της Μικράς Ασίας για να ανταμώσει στεφανωμένος με τον Δημιουργό του, για  να μπεί και αυτός στις στρατιές  των Αγίων μας, του ειρηνικού στρατού του Ιδρυτή της Εκκλησίας μας.
     Τελείωσε δε τον λόγο του με την αναφορά στην θύμηση των προγόνων μας, των Ουσακιωτών, που εκδιωγμένοι από τον τουρκικό στρατό βρήκαν καταφύγιο στην ευλογημένη αυτή γή που τώρα εμείς κατοικούμε, Νέα Ευκαρπία την ονόμασαν και την έκαναν δική τους με τον ιδρώτα και την τίμια εργασία τους και έτσι αυτή η Νέα Ευκαρπία μεγάλωσε, πλήθυνε, πλούτισε και άκμασε στην πάροδο του χρόνου και παραδόθηκε μετά σε εμάς τους απογόνους των Μικρασιατών πατεράδων μας για να την παραδώσουμε και εμείς με την σειρά μας στην νέα γενεά, αυτήν που αμέσως μετά τον εκρηκτικό λόγο του π. Χρυσοστόμου κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη των προγόνων μας και έγινε ενός λεπτού σιγή για την θύμηση και για το έργο τους.
     ς αρχίσουν οι χοροί",ήταν τα τελευταία λόγια του ομιλητή μας και η όμορφη πλατεία των Μικρασιατών, η ομολογουμένως λίγο σκοτεινή αφού οι υπηρεσίες του Δήμου μας δεν φάνηκαν αντάξιες των προσδοκιών μας, παραδόθηκε στην νέα γενιά και στα παιδιά του Μικρασιατικού Συλλόγου μας, της Νέας Ευκαρπίας, τα οποία ξεδίπλωσαν το ανατολίτικο ταμπεραμέντο τους και με την καθοδήγηση της δασκάλας τους της κας Αγγέλας Μαργέτας ξεσήκωσαν όλον τον κόσμο που παραβρέθηκε και γιόρτασε τον Άγιο του, με χαρές τραγούδια και διασκέδαση, όπως επιτάσσει τόσο η εκκλησιαστική όσο και η λαογραφική μας παράδοση, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοι μας, που γιόρταζαν μέρες ολόκληρες τους Αγίους τους στις αυλές των εκκλησιών τους με χορούς κυκλωτικούς και τραγούδια βγαλμένα από την χριστιανική ψυχή τους και την λεβέντικη καρδιά τους.
      Οι εκδηλώσεις μας τελείωσαν αργά το βράδυ με λίγα λόγια από τον Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας, του κου Βασίλη Αγκούτογλου και του έτερου Βασίλη Τουμπόγλου, σχετικά με την λειτουργία των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και την προτροπή τους να έρθουν ακόμα περισσότερα παιδιά, αλλά και τις υπόλοιπες πλούσιες δραστηριότητες του Συλλόγου, που χρόνια τώρα με σκληρή δουλειά  πέτυχε την αναγνώριση του, τόσο την ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
      Τέλος μια μικρή ορατή ευλογία στους μικρούς και μεγαλύτερους χορευτές μας και του παιδικού, αλλά και του εφηβικού τμήματος του Συλλόγου μας, έδωσε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες του και τις ευχές του και έτσι έκλεισε η Πανήγυρις του Παρεκκλησίου του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, που σίγουρα χαίρονταν και αυτός μαζί μας, αυτό το όμορφο ανοιξιάτικο βραδινό της Κυριακή της 11ης Μαΐου, για την προκοπή και την πρόοδο της Νέας Ευκαρπίας, του τόπου που έφτιαξαν οι πρόγονοι μας και τώρα απολαμβάνουν οι επίγονοι, απόγονοι και τα παιδιά τους.  
      Όταν αποχώρησαν και οι τελευταίοι πανηγυριστές μας, ανέλαβαν δράση οι επίτροποι του ναού μας και τα παιδιά της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, οι οποίοι και έπρεπε να μαζέψουν όλα τα πράγματα που χρειάστηκαν για το υπαίθριο αυτό πανηγύρι μας και παράλληλα να ευπρεπίσουν τον χώρο του πάρκου των Μικρασιατών και να το παραδώσουν μαζί με το όμορφο παρεκκλήσι του, του Οσίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, στην καθημερινότητα του.
Και του χρόνου!!! 
*παρακάτω ακολουθεί όλο το φωτογραφικό υλικό της πανήγυρης μας...




 Ιερά Πανήγυρις 2014
Παρεκκλησίου Αγίου Παχωμίου 
του Αγιορείτου ή Ουσακιώτου, ή Ευκαρπιώτου.




























 Κάθε χρόνο και καλύτερα...και του χρόνου!!!       
TAG