ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ.

Ο διάσημος εφευρέτης του μεσαίωνα, 
Leonardo da Vinci,
 ωχριά μπροστά στους αρχαίους Έλληνες 
και την τεχνολογία τους. 
Δεν το πιστεύεται;
Ελάτε να το δείτε "ιδίοις όμμασι" στο εργαστάσιο τσιμεντοποιϊας "ΤΙΤΑΝ" 
στην Νέα Ευκαρπία, όπου φιλοξενείτε ένα Μουσείο... 
...διαφορετικό από όλα τα άλλα.
Εμφάνιση Φωτογραφία 1.jpg     Οι αρχαίοι ‘Έλληνες παρακολουθούσαν περιπετειώδεις μύθους  στον κινηματογράφο, είχαν υπηρέτριες – ρομπότ που σέρβιραν κρασί και έβαζαν στην πόρτα τους συναγερμό. Αυτές και άλλες από τις «σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», μέρος της κινητής έκθεσης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά, θα φιλοξενήσει το εργοστάσιο του Τιτάνα στη Νέα Ευκαρπία από 30 Οκτωβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2014.
    Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σχετικά άγνωστη, αλλάσυναρπαστική πτυχή της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων. Το εργοστάσιο του Τιτάνα στη Νέα Ευκαρπία ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό και τους μαθητές και δίνει τη δυνατότητα, μέσω λειτουργικών ομοιωμάτων όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, και το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη, και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, να ανακαλύψουν τις ομοιότητες της σύγχρονης τεχνολογίας με αυτή της αρχαίας Ελλάδας.
Εμφάνιση Φωτογραφία 2.jpg      Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό ώστε να γίνεται κατανοητή η λειτουργία των μηχανισμών, ενώ κάποια από αυτά είναι διαδραστικά. Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες και ακολουθεί όλες τις σύγχρονες πρακτικές της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής. 
     Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014 και θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης για τα σχολεία, κατόπιν συνεννοήσεως με το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 398642
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 16:00 – 18:00 και Σάββατο 10:00 – 18:00. Διεύθυνση: Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, 6,5 χλμ οδού Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά
Εμφάνιση Φωτογραφία 4.jpg
Εμφάνιση Φωτογραφία 3.jpg       Την Τετάρτη το βράδυ, της 29ης Οκτωβρίου του 2014 έγιναν τα εγκαίνια της κινητής Έκθεσης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του κου Κ. Κοτσανά, στο εργοστάσιο του Τιτάνα στην Νέα Ευκαρπία, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κου Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη κου Θεοφάνη Παπά, του Δημάρχου του Δήμου Παύλου Μελά, κου Δημητρίου Δεμουρτζίδη και πολλών Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και των τοπικών αρχών της Δημοτικής Ενότητος της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και των Διευθυντών των Σχολείων και των ιερέων των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, επιχειρηματικών παραγόντων του τόπου μας και πολλών ακόμα προσκεκλημένων, με οικοδεσπότες μας τον Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου "Τιτάν" κου Δημητρίου Παπαλεξόπουλου και του Διευθυντή του Τιτάνα της Νέας Ευκαρπίας κου Μιχάλη Μπαρμπούτη.
Εμφάνιση TITAN - Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας_2014.jpg        Εκπροσωπήθηκε και η δική μας Ενορία, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, από τον π. Χρυσόστομο Τελίδη ο οποίος κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης των προσκεκλημένων, έβλεπε και άκουγε αποσβολωμένος, όπως όλοι άλλωστε, την παρουσίαση του Μουσείου της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας από τον ίδιο τον κο Κοτσανά, μια παρουσίαση που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας.
          Μας εξέπληξε θετικά και η πρωτοβουλία του Τιτάνα να φιλοξενήσει αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση, στην οποία για όσο θα διαρκέσει θα φροντίσουμε να επισκεφθούμε οργανωμένα με τα Κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, για να μπορέσουν να δουν τα παιδιά μας το μεγαλείο της Αρχαίας Ελληνικής ιστορία μας και από την τεχνολογική πλευρά της, που μας είναι  λίγο-πολύ άγνωστη, ενώ τόσα γνωρίζουμε για τον διάσημο Leonardo da Vinci, ο οποίος δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί όλα όσα, όχι απλά ανακάλυψαν αλλά χρησιμοποίησαν και βίωσαν στην καθημερινότητα τους οι Αρχαίοι Έλληνες πρόγονοι μας από το 2000 π.Χ ως το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.  
Αυτό προτρέπουμε να κάνετε όλοι σας!!! 
http://kotsanas.com/index.php

TAG