ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ 2015

Μονοκκλησιά 
στον Αι Γιώργη της Νέας Ευκαρπίας, 
για την γιορτή του.

     Παράδοση είναι πια να είναι κλειστές και να μην λειτουργεί καμιά από τις εκκλησιές της Νέας Ευκαρπίας, παρά μόνο ο καθεδρικός Ναός μας, ο Άγιος Γεώργιος, για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε έτσι τον Άγιο μας όπως του πρέπει.
          Το απόγευμα της Τετάρτης 22ας Απριλίου 2015,  σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Άι Γιώργη για να καλέσουν τον κόσμο στην λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Αγίου Λειψάνου του. Μπροστά πήγαιναν οι ιερόπαιδες του Ναού με τα εξαπτέρυγα στα χέρια και πίσω η εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου, όμορφα στολισμένη με τα ανοιξιάτικα, μυροδάτα λουλούδια της εποχής, να την κουβαλούν νέοι του τόπου μας, ή όσοι από αυτούς αισθάνονται νέοι, εναλλάξ για να πάρουν την ευλογία του, μετά οι ιερείς μας με το Άγιο Λείψανο του, μέρος από το χέρι του Αγίου, κατόπιν οι ψάλτες του Ναού , και οι επίσημοι, οι αρχές του τόπου μας και τέλος οι πιστοί ψάλλοντας το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το "Χριστός Ανέστη", σύμφωνα πάντα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας..
         Γυρίσαμε όλο σχεδόν το "χωριό", έτσι την λένε ακόμα οι παλιοί κάτοικοι την Νέα Ευκαρπία, για να καταλήξαμε και πάλι στην λαμπρή εκκλησιά μας για τον πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία, όπου γέμισαν τα τραπέζια του ναού από την αγάπη του κόσμου, με τους άρτους, το έλαιον και τον οίνον, προσφορές των εορταζόντων για ευλογία σ΄αυτούς και στα σπιτικά τους.
         Εκπρόσωπος του Μητροπολίτου μας, κ.κ Βαρνάβα, προεξάρχων πρωτόπαπας της Ακολουθίας και κήρυκας του Θείου Λόγου, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Τομπούλογλου από την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής των Αμπελοκήπων, που μας μίλησε για την ζωή, το απαράμιλλο θάρρος και την πίστη στον Θεό του Αγίου Γεωργίου, μετά του Διακόνου του, π. Χρήστου Κανούλα, ενώ στον Εσπερινό συμμετείχαν και όλοι οι ιερείς των όμορων Ενοριών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο δικών μας "Χρυσοστόμων" των Αγίων Θεοπατόρων των Ανθοκήπων, αλλά και ιερείς από όλη σχεδόν την Ιερά Μητρόπολη μας. 
        Αμέσως μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού, ο προϊστάμενος του Ναού, π. Ιωάννης Δημητριάδης, παρότρυνε τον κόσμο να παραμείνει στο προαΰλιο της εκκλησίας για να  παρακολουθήσει τις όμορφες εκδηλώσεις που με μεγάλη επιμέλεια είχαν ετοιμαστεί με την συνεργασία των υπευθύνων της Ενορίας με όλους τους φορείς του τόπου μας, για την παραμονή της πανηγύρεως, με γλέντι, φαγητό, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Σύλλογο "Ουσάκ" και τον Σύλλογο των Βλάχων μας το "Άγιον Πνεύμα" αλλά φέτος και τον Σύλλογο "Οδυσσέας" των Νέων εργατικών κατοικιών της Νέας Ευκαρπίας και μια ακόμη έκπληξη για φέτος, τα χορευτικά της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης. 
        Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Άι Γιώργη, παρόλο το κρύο που έπεσε αργότερα την νύχτα και κανένας δεν ήθελε να φύγει, όχι τουλάχιστον πριν τελειώσει και το τελευταίο χορευτικό από τις όμορφες εκδηλώσεις του ετοίμασε ο π. Ιωάννης με τους συμπρεσβυτέρους του και τους συνεργάτες του Ναού, αλλά και τις κυρίες της διακονίας που ετοίμασαν για τους πανηγυριστές με τα χεράκια τους, εδέσματα απαράμιλλης νοστιμιάς, έτσι ώστε να επαληθεύσουν για ακόμα μια φορά τον τίτλο των καλυτέρων των νοικοκυρών της Μητροπόλεως μας, που δικαιωματικά τους ανήκει.
        Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου έγινε η Θεία Λειτουργία και μεγάλο ιερατικό συλλείτουργο με τον π. Παύλο Ιωσηφίδη που προεξήρχε σ' αυτό και τον καλλικέλαδο Διάκονο του, π. Χρήστο Κανούλα, τους οποίους έστειλε η Μητρόπολη μας για να λαμπρύνει την Ιερά Πανήγυρη μας, αλλά και όλους τους γείτονες  ιερείς από τις γύρω Ενορίες, την δική μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων, με τον π. Χρυσόστομο Τελίδη και Χρυσόστομο Κοτσίδη, από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, των εργατικών κατοικιών, με τον π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλο και τον π. Ευστράτιο Σπανό που συμπροσευχήθηκε μαζί μας, τον π. Γεώργιο Καβαζίκη, ο οποίος είχε και την ονομαστική του εορτή, εφημέριο από την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας της Νέας Ευκαρπίας, τον αγαπητό μας Ιερομόναχο π. Γενάδιο που πάντα μας τιμά με την παρουσία του στα πανηγύρια του τόπου μας, τον π. Άγγελο Χουλιάρα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Μετέωρα  και φυσικά τους πατέρες του Ναού, τον π. Μάξιμο Σαμαρά και τον π. Δημήτριο Βλασάκη.
        Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, που ήρθε τον Ναό παρότι ήταν εργάσιμη η ημέρα της γιορτής του Αγίου, ακόμα και οι μαθητές των Σχολείων της Νέας Ευκαρπίας, που άφησαν για λίγο τα μαθήματα τους και ήρθαν στην αρχή της Θείας Λειτουργίας συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, ενώ στον σολέα του Ναού ανέβηκαν όλοι οι σημαιοφόροι τους για να αποδώσουν την τιμή που αξίζει στον πολιούχο Άγιο τους και προστάτη του όμορφου τόπου μας και έτσι όλοι μαζί συμπροσευχόμενοι τίμησαμε τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο  Άγιο Γεώργιο, όπως ακριβώς του έπρεπε.
        Ο π. Παύλος, απεσταλμένος του Μητροπολίτου μας κ.κ Βαρνάβα, μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου στους πιστούς, κήρυξε τον Θείο Λόγο και τέλος ευχήθηκε σ' όλους και ιδιαίτερα στους εορταζομένους, η χάρις του Αγίου Γεωργίου και η προστασία του να είναι μαζί τους και μαζί με τα παιδιά τους.
        Όταν σχόλασε η εκκλησία και βγήκαμε στο προαύλιο του Ναού, ο ήλιος έλαμπε και ήταν σαν να αισθανόμασταν την παρουσία του Άι Γεώργη, καβάλα στο λευκό άλογο του, να χαίρεται μαζί μας το πανηγύρι που του ετοιμάσαμε και την αγάπη του κόσμου της Νέας Ευκαρπίας, που δεν χάνουν ποτέ ευκαιρία να του την δείξουν με την ατράνταχτη πίστη τους και με το να φτιάχνουν το "σπίτι"του, την εκκλησία του, όλο και πιο όμορφη, όλο και πιο επιβλητική, που δεσπόζει στο κέντρο της παλαιάς Ευκαρπίας, για να προστατεύει και να ευλογεί τους κατοίκους της.
        Όμως τώρα πια ο Άι Γιώργης δεν είναι μόνος του. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού, η Νέα Ευκαρπία χωρίζεται πια σε τέσσερις Ενορίες για να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων, και να διευκολύνει τους κατοίκους της, που ξεπερνούν πια τις δέκα έξι χιλιάδες και που συνέχεια αυξάνουν.
         Την Ενορία της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, στις εργατικές κατοικίες, την Ενορία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ευξεινούπολη και τέταρτη και τελευταία άφησα την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους, την δική μας Ενορία, που σήμερα φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα της και αυτό το μικρό  αφιέρωμα για το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, φιλοδοξώντας και με αυτήν την προσπάθεια μας να δείξουμε σ' όλους, την έντονη δραστηριότητα του τόπου μας και την αγάπη των κατοίκων όλης της Νέας Ευκαρπίας, στον Θεό και τους Αγίους Του.
        Επόμενα, Μικρά Ενοριακά Πανηγύρια, θα έχουμε στην γειτονιά των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, την επομένη της εορτής του Αγίου Παχωμίου του Αγιορείτου ή Ευκαρπιώτου, το Σάββατο 9η Μαΐου 2015, το απόγευμα στις 6.30, που παρεκκλήσι του δεσπόζει στο πάρκο των Μικρασιατών, στην συμβολή των οδών Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη και Εγνατίας, με λιτανεία της Ιερά Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου του, που θα μας το φέρει ο π. Ιωάννης από τον Άγιο Γεώργιο για προσκύνηση, κατόπιν υπαίθριο Πανηγυρικό Εσπερινό και Αρτοκλασία, μετά επιμνημόσυνη δέηση για τους ιδρυτές της Νέας Ευκαρπίας, τους Μικρασιάτες προγόνους μας, φόρος τιμής στους ανθρώπους που διωγμένοι βίαια από την πατρίδα τους, έφτασαν εδώ και έφτιαξαν νέα πατρίδα και για να τους θυμίζει την παλιά Ευκαρπία, το "Ουσάκ" στην Μικρά Ασία, την ονόμασαν,    Ν Ε Α  Ε Υ Κ Α Ρ Π Ι Α, και τέλος χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων και του Μικρασιατικού Συλλόγου μας.
       Την προηγουμένη δε, Παρασκευή στις 8 Μαΐου το απόγευμα, παραμονή της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, στο άλλο ενοριακό παρεκκλήσι μας, που βρίσκεται στην είσοδο του μεγάλου πάρκου της εκκλησίας μας και τιμάται στο όνομα του, θα γίνει Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτή και  Αρτοκλασία και στο τέλος Αγιασμός για τα οχήματα, μια και ο Άγιος Χριστόφορος είναι προστάτης των οδηγών.
      Με τον ίδιο αυτό Αγιασμό της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, οι ιερείς μας θα ευλογήσουν τα αυτοκίνητα που θα είναι έξω από την εκκλησία και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, την 10η Μαΐου 2015, για να είναι προστάτης και φύλακας ο Άγιος Χριστόφορος σε όσους οδηγούς, τον επικαλούνται στην προσευχή τους όταν ξεκινούν την μέρα τους και βάζουν "μπρος" το αυτοκίνητο τους.
       Η Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης μέσω της ιστοσελίδας της στέλνει τα χαιρετίσματα, την αγάπη και τα Χρόνια Πολλά σε όλους τους "Γιώργηδες" και τις "Γεωργίες", ενώ ιδιαίτερα την αγάπη μας και τις εγκάρδιες ευχές μας για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, στέλνουμε στον μικρό Γιωργάκη που ζει με την οικογένεια του, τον Δημήτρη και την Ράνια, στα βάθη της Ανατολής, από  όπου όμως μας παρακολουθούν βλέποντας το σάιντ μας και ενημερώνονται για τα δρώμενα στην γειτονιά μας, όπως και για την εξέλιξη των εργασιών ανεγέρσεως του επάνω ναού μας, που ήδη έχει τελειώσει η πρώτη φάση της αποπεράτωσης του, δηλαδή η πλήρης κάλυψη του τσιμεντένιου σκελετού του.
     Σας περιμένουμε λοιπόν στις αρχές του Μαΐου, στο έμπα της άνοιξης, στα Μικρά Πανηγύρια της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την 8η και την 9η Μαΐου του 2015, για να σας κάνουμε μέλη της παρέας των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, που σκορπούν την ευλογία τους στα ζευγάρια αυτά που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και που προσευχητικά προσέρχονται να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα τους που θησαυρίζονται στο "πατρικό σπίτι¨ της Παναγίας κόρης τους, που τώρα τους χτίζουμε, για να τους  στεγάσουμε και μαζί με αυτούς και την πίστη όλων μας στο Θεό στην όμορφη εκκλησιά τους.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, 
και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!!!

Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου 
Νέας Ευκαρπίας 
2015

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
TAG