ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

"Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ..."
"Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον ζωοδότην..." 
"Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή σου..." 
"Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον..." 
       Με απόλυτη ευλάβεια σε όλη την Ορθόδοξη οικουμένη, όπου λειτουργούν οι εκκλησιές του Σταυροθέντος, Θανόντα και Αναστάντα Χριστού, όπου οι καμπάνες ηχούν ακόμα για να καλέσουν τους πιστούς σε προσευχή,  την Μεγάλη Παρασκευή ετελέστη ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσεως, και κατά την ώρα του Ευαγγελίου το Άχραντο Σώμα του Κυρίου μεταφέρθηκε σε στολισμένο από τους πιστούς με μυρωδάτα άνθη Κιβώριο, τον Επιτάφιο όπως συνηθίζει να τον ονομάζει ο λαός του Θεού, από τους ιερείς, όπου και καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας προσκυνήθηκε από τους χριστιανούς για ευλογία και Θεία Δύναμη.
      Οι καμπάνες δεν έπαψαν πένθιμα συνέχεια να χτυπούν μέχρι το βράδυ, όπου άλλη Ακολουθία σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας θα ετελείτο, η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου με τον Επιτάφιο Θρήνο, τα Εγκώμια και κατόπιν την περιφορά του Επιταφίου και την ευλογία του Σώματος του Χριστού στις Ελλαδικές Ενορίες, τις γειτονιές, στις συνοικίες και στις πόλεις μας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, όπου υπάρχει αναπνοή Ορθοδοξίας.
    Μια από τις Ενορίες αυτές  της Ελλάδος και η δική μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, η οποία βρίσκεται στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας, στις δυτικές συνοικίες της όμορφης Θεσσαλονίκης, η οποία και ακολούθησε τον ίδιο Ορθόδοξο δρόμο, το ίδιο και απαράλλακτο εκκλησιαστικό τυπικό, με κάθε μεγαλοπρέπεια, αλλά και ευλάβεια και κατάνυξη.
    Τα εγκώμια εψάλησαν με κάθε λαμπρότητα από τις κυρίες της Ενορίας μας και τους ψάλτες του Ναού μας, μπροστά στον ανθοστόλιστο Επιτάφιο, έργο και αυτό πάλι των κυριών μας, που ξενύχτησαν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης φιλοτεχνώντας τον.(κάντε κλικ και δείτε προηγούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας μας, με τον στολισμό του Επιταφίου την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ)
     Ακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου μας με την συμμετοχή πλήθους πιστών, ενώ στο κέντρο περίπου των τριών Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας και στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη, συναντήθηκαν κατά το έθιμο οι Επιτάφιοι της κάθε Ενορίας για μια κοινή "Δέηση" από τους ιερείς, εναγκαλισμό και ευχές των ανθρώπων μεταξύ τους, συμβολίζοντας έτσι την κοινή πορεία και τον κοινό στόχο της κάθε Ενορίας αλλά και όλων μαζί, όπως είπε και ο π. Χρυσόστομος Τελίδης κατά τον χαιρετισμό εκ μέρους της Ενορίας μας, στον συγκεντρωμένο και συμπροσευχόμενο λαό της Νέας Ευκαρπίας, αμέσως μετά την κοινή δέηση από τους ιερείς και των τριών Ενοριών, τον π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλο και τον π. Ευστράτιο Σπανό, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, τον π. Ιωάννη Δημητριάδη, τον π. Δημήτριο Βλασάκη και τον π. Μάξιμο Σαμαρά από τον Άγιο Γεώργιο της παλαιάς Ευκαρπίας και φυσικά από τους δυο δικούς μας ιερείς, π. Χρυσόστομο Τελίδη και τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη.
    Όμως ο Επιτάφιος μας περνώντας από την οδό Ανθοκήπων και Καραϊσκάκη, έκανε στάση και δέηση στο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου, που στέκει και κοσμεί την είσοδο της μεγάλης πλατείας της εκκλησίας μας, αλλά και φυλά και προστατεύει τους οδηγούς και τα αυτοκίνητα τους.
      Στάση κάναμε περιφέροντας τον Επιτάφιο μας στις γειτονιές των Ανθοκήπων και στο άλλο παρεκκλήσι μας, του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτη από την Μικρά Ασία, από όπου και πρόσφυγες φύγαμε οι περισσότεροι για να ιδρύσουμε σε αυτόν τον άγονο τότε τόπο την Νέα Ευκαρπία, ένα πανέμορφο εκλησσάκι που βρίσκεται στα σύνορα των δύο Ενοριών, της δικής μας και αυτής του Αγίου Γεωργίου και στο πάρκο που είναι αφιερωμένο στους προγόνους μας Μικρασιάτες, όπου και κατά την παραμονή της ημέρας της εορτής του, την 6η Μαΐου, μεγαλόπρεπη Πανήγυρις τελείτε προς τιμήν του με πανηγυρικό Εσπερινό και Αρτοκλασίες, ενώ δεν λείπουν και οι παραδοσιακοί χοροί από τον Μικρασιατικό Σύλλογο της Νέας Ευκαρπίας στην όμορφη πλατεία. 
     Τελευταία μα απαραίτητη στάση πριν φθάσουμε στην υπό κατασκευή μα πανέμορφη εκκλησιά μας, ήταν υπέρ την μαθητιώσσης νεολαίας, των διδασκόντων και διδασκομένων στο 4ο Νηπιαγωγείο των Ανθοκήπων και το 3ο Δημοτικό Σχολείο μας, τα μοναδικά σχολειά της συνοικίας μας, όπου και μετά βίας χωρούν τα πολλά παιδιά μας, που γέμισαν και συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις όμορφες γειτονιές μας, μια και με την ευχή της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωακείμ, προστάτες των ζευγαριών που επιθυμούν να λάβουν το Θείο Δώρο της τεκνοποιΐας και δυσκολεύονται, έκαναν τους γερασμένους παλαιούς Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, ξανά να ανθίσουν και να καρπίσουν με τα πιο όμορφα λουλούδια του κόσμου... τα παιδιά μας. 
    Η επιστροφή στον Ναό μας ήταν ακόμα πιο συγκινητική και συγκλονιστική, αφού κάτω από τον Επιτάφιο, που καθ' όλη την διάρκεια της Περιφοράς και σύμφωνα με την παράδοση, όλα τα παλικάρια των Ανθοκήπων, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο μετέφεραν στους ώμους τους, μεταφέροντας έτσι και την ευλογία του Χριστού στα σπιτικά τους, φθάνοντας στην καταφώτιστη εκκλησιά μας που μόλις τώρα αποπερατώθηκε η πρώτη φάση της κατασκευής της, πέρασαν εν τέλει και όλοι οι συμμετέχοντες στην περιφορά του Αγίου Σώματος του Χριστού μας, που εκπληρώνοντας ο καθένας το τάμα του, ζήτησαν την βοήθεια του Χριστού μας, που τώρα "ξεκουράζεται" στον Τάφο που εμείς του φτιάξαμε, αλλά που από αύριο μη μπορώντας να αντέξει το Τίμιο Σώμα Του, Ανάσταση θα ξημερώσει και θα φωτίσει όλον τον κόσμο. 

   Την επομένη, Μέγα Σάββατο ξημέρωσε ο Θεός την ημέρα και η Πρώτη Ανάσταση το πρωΐ έγινε γεγονός στην Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και με το "Ανάστα ο Θεός..." από τον ιερέα μας τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, ο οποίος πέταξε δάφνες μέσα από τα καλάθια στον ναό και τέλος και τα ίδια τα καλάθια, αφού αυτή η ημέρα, σύμφωνα με την παράδοση θέλει αναστάτωση, θέλει καμπάνες, κρότους και φασαρία, μια και το σύμπαν γιορτάζει και ο διάβολος νικημένος και με εκκωφαντικό θόρυβο, θα γυρίσει πάλι πίσω στην μιζέρια του. 
   Το βράδυ δεν μένει παρά να επαληθευτεί η Ανάσταση του Κυρίου μας με τις υπόλοιπες Ακολουθίες στην εκκλησία μας, στον μικρό, ταπεινό και υπόγειο προς το παρόν ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που τώρα σιγά σιγά οικοδομούμε με την αγάπη και την προσφορά όλων σας και που μέχρι τώρα καταφέραμε να αποπερατώσουμε τον τεράστιο τσιμεντένιο σκελετό του και αν τον σκεπάσουμε, Ιερές Ακολουθίες και γεγονότα όμως, που θα επακολουθήσουν σε επόμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας του Ναού μας, για να μην σας λείψει τίποτα απολύτως, για να δείτε όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, όσοι μακρυά μας γιορτάζεται αυτές τις Άγιες όμορφες ημέρες της Ορθοδοξίας. 
Καλή και  
ευλογημένη Ανάσταση!!!

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Επιτάφιος Θρήνος &
Περιφορά Επιταφίου 2015
Καλή Ανάσταση!!!
TAG