Ο ΆΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης
ο πολιούχος Άγιος της πόλης των Αθηνών 
προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος.
     Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, είναι ο πολιούχος Άγιος των Αθηνών. 
Είναι προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την Γέννηση Του Χριστού. 
Διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου. 
Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψε Στον Χριστό. 
Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου (κοντ στ σημεριν Κάϊρο) ακριβώς την εποχή της Σταυρώσεως Του Κυρίου. Την Μεγάλη εκείνη Παρασκευή την ώρα Της Σταυρώσεως Του Χριστού έγινε αυτόπτης μάρτυρας και συγκλονίστηκε από τα παράδοξα φαινόμενα που επικράτησαν μετά του θανάτου του Χριστού και αναφώνησε: «Ή Θεός πάσχει ή το πάν απόλλυται». Δηλαδή ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν. 
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση Του Κυρίου διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης. 
Βαπτίσθηκε, με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ. 
Η αποδοχή του Διονυσίου Στον Χριστό αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο 17 και στίχο 34 «τινς δ νδρες κολληθέντες ατ πίστευσαν, ν ος κα Διονύσιος ρεοπαγίτης κα γυν νόματι Δάμαρις κα τεροι σν ατος» 
Αποτέλεσμα εικόνας για κοιμησις θεοτόκου αγιος διονύσιοςΌταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Μητέρα Του Χριστού, Θεοτόκος, ταξίδεψε μέχρι εκεί όπου και Την συνάντησε. Από αυτή την συνάντηση είπε: «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνιση της μαρτυρούν, ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού». Στα Ιεροσόλυμα ξαναβρέθηκε, όταν εκοιμήθη η Κυρία Θεοτόκος και εξεδήμησε προς τον Υιόν και τον Θεόν της. Τότε ηρπάγη και αυτός όπως οι Απόστολοι και άλλοι Ιεράρχαι, εν νεφέλαις και αιθερίως μετέβη και παρέστη εις την κηδείαν της Παναγίας. 
Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών, καθώς διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο τον 1ο επίσκοπο Αθηνών Ιερόθεο τον Αρεοπαγίτη επίσης, και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς το 96 μ.Χ. 
Ο Ορθόδοξος Ναός του Πολιούχου Αθηνών
Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι
Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλόπρεπος ναός που φέρει το όνομά του, στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ υπάρχει και η Ρωμαιοκαθολική Μητρόπολη της Αθήνας, επί της οδού Πανεπιστημίου. 
Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από το βράχο του Αρείου Πάγου. 
Η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία μας, την 3η  Οκτωβρίου, αλλά και την 12η Οκτωβρίου μαζί με όλους τους Αθηναίους Αγίους.
TAG