Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ.

Από πόρνη...Αγία !!!
       Ένοιωσε η Πελαγία μετά από μια σκανδαλώδη ζωή, αυτή η γυναίκα των ελαφρών ηθών, ξακουστή πόρνη του 3ου αιώνα π.Χ, τον Θείο έρωτα  μέσα από τα θερμά κηρύγματα του τοπικού Επισκόπου Ηλιουπόλεως Αντιοχείας, Νόννου περί αγνότητος και η ύπαρξη της άλλαξε μονομιάς. Παρότι πόρνη έλαβε το Θείο κάλεσμα, γιατί μην λησμονούμε τα λόγια του Κυρίου μας πως «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού», παράτησε τα πάντα και στα Ιεροσόλυμα, στον τόπο που αγιάστηκε με τα βήματα του Χριστού μας, 
εκεί έζησε ως άνδρας μοναχός όλη την υπόλοιπη ζωή της (ίσως να την βάραινε η πρότερη αμαρτωλή γυναικεία φύση της) με το όνομα Πελάγιος, χωρίς να αναγνωριστεί ποτέ αφού ο χρόνος και οι κακουχίες, είχαν σκαλίσει βαθιά το σώμα της και το πρόσωπο της όμορφης εκείνης γυναίκας της Αντιόχειας είχε χαραχθεί από τις ρυτίδες της άσκησης και της νηστείας αφαιρώντας κάθε εξωτερικό κάλλος, όμως τα ίδια αυτά συστατικά μαζί με την ακράδαντη πίστη της στο Μεσσία Χριστό είχαν μαλακώσει εσωτερικά και καταλάμψει την πανέμορφη ψυχή της στα Ιεροσόλυμα και στο Όρος των Ελαιών όπου εγκαταβίωσε, έως ότου ήρθε ο θάνατος για να την στεφανώσει και μόνο τότε, κατά την προετοιμασία της σωρού για την ταφή, κατάλαβαν όλοι πια πως επρόκειτο για μια γυναίκα και μάλιστα Αγία. 
       Προς τιμήν της Αγίας αυτής, της Αγίας Πελαγίας, η Ενορία μας αφιέρωσε την μηνιαία Αγρυπνία της την Παρασκευή της 7ης Οκτωβρίου 2016 που τελέστηκε στην προσωρινή  κατακόμβη μαςαπό τις 8.30 το βράδυ, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τα μεσάνυχτα.
          Από νωρίς το απόγευμα η κατακόμβη του ναού μας, που για λίγο καιρό ακόμα θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές και λατρευτικές μας ανάγκες μια και σύντομα, πρώτα ο Θεός, θα ανεβούμε στον επάνω περίλαμπρο ναό μας, που τώρα κατασκευάζεται και οσονούπω αποπερατώνεται και θα παραδοθεί στους ενορίτες και στους προσκυνητές μας για χρήση, χώρος όπου και θα τελούνταν η σημερινή Αγρυπνία μας, ήταν πανέτοιμη για να υποδεχτεί τους πιστούς που όλο και περισσότερο επισκέπτονται τον ναό μας λόγω της πλούσιας λατρευτικής του δραστηριότητας, αλλά και γιατί αναπαύονται από την αγάπη, την σύμπνοια και την φιλοξενία μας. 
           Ο π. Χρυσόστομος μαζί με την κα Ελίνα, που τόσα χρόνια αγωνίζεται για τα πάντα μέσα και έξω από την ταπεινή μα τόσο ζεστή από την αγάπη της εκκλησιά μας, φρόντισαν την καθαριότητα την ευταξία, έσβησαν όλα τα φώτα εσωτερικά ενώ αντίθετα φωταγωγήθηκε όλος ο ναός εξωτερικά, είχαν ανάψει τα καντήλια του τέμπλου, είχετοποθετηθεί η εικόνα της εορτάζουσας Αγίας μας στο κέντρο του ναού, η Αγία Τράπεζα φωτίστηκε με τις προσφερόμενες από τους πιστούς λαμπάδες και τα καντήλια της, όπως και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων, αλλά και του Αγίου Λουκά του Ιατρού που θησαυρίζονται στον Ναό μας και που θα προσκυνούσαμε λίγο αργότερα κατά την διάρκεια των Αίνων και θα χριζόμασταν από τον ιερέα λειτουργό μας με το λάδι της καντήλας της Οσίας Πελαγίας, που θα καίει καθ' όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας στο προσκεφάλι της.
            Ξεκίνησε η κατανυκτική Ακολυθία της Αγρυπνίας μας με το Απόδειπνο, όπου στο ενδιάτακτο σημείο του διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, για να συνεχίσει ο Εσπερινός της 8ης Οκτωβρίου από την ιδιαιτέρα φυλλάδα της, με Λιτή και Αρτοκλασία, ενώ αργότερα μπήκαμε στον Όρθρο της ημέρας με το Συναξάρι της να μνημονεύει την Αγία παρθενομάρτυρα Πελαγία, την πρώην πόρνη Ταϊσία και φυσικά την Αγία Πελαγία που προς τιμήν της τελούνταν η Αγρυπνία μας, με αποκορύφωμα την έναρξη της Θείας Λειτουργία και το " Ευλογημένη η Βασιλεία..."που ακούστηκε μέσα στο σκοτάδι από τον λειτουργό μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ στις 12.30 το πρωΐ, με την παρότρυνση του, "Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε." γέμισε ο σολέας του ναού από τους "αγρυπνούντες" μαζί μας, οι οποίοι και είχαν προετοιμαστεί για να "κοινωνήσουν" των Αχράντων Μυστηρίων.
         Ο έτερος εφημέριος, π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, επιτελούσε καθ' όλη την διάρκεια της Ακολουθία μας χρέη ιεροψάλτου, αφού ο πρωτοψάλτης του Ναού μας στο πλάι του ήταν κρυολογημένος και μετά βίας μπορούσε να βοηθήσει έστω στα αναγνώσματα της απαιτητικής και δύσκολης Ακολουθίας της Αγρυπνίας. Τα περαστικά μας στον κο Ευάγγελο Δούδη.
                Στο τέλος και πριν το "Δι' ευχών..." ο λειτουργός μας π. Χρυσόστομος, μας είπε δυο λόγια για την εορτάζουσα Αγία και μετά προέτρεψε όλο το εκκλησίασμα σύσσωμο να κατευθυνθεί στο φιλόξενο Αρχονταρίκι μας για το παραδοσιακό κέρασμα, πίτες, γλυκά και αναψυκτικά, που με πολύ αγάπη ετοίμασαν οι πάντα πρόθυμες "Μυροφόρες της καρδιάς μας", οι κυρίες της διακονίας του Ναού μας, 
"δια τον κόπον της Αγρυπνίας", όπως αναφέρουν οι αγιορείτες πατέρες στις δικές τους Αγρυπνίες, οι οποίες βεβαίως υπερβαίνουν τις δώδεκα ώρες κατά το βαρύ μοναστηριακό τυπικό.
           Έναν-έναν αποχαιρέτησε ο π. Χρυσόστομος του "αγρυπνούντες" προσκυνητές και τους ενορίτες του, αλλά και τον συνεφημέριο του, υπενθυμίζοντας τους όμως την επόμενη Αγρυπνία του Νοεμβρίου στην οποία η Ενορία μας θα τιμήσει το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, την Παρασκευή της 11ης Νοεμβρίου 2016, αλλά και την ονομαστική εορτή και των δυο εφημερίων για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την Κυριακή της 13ης Νοεμβρίου 2016, στην οποία και σας περιμένουμε όλους!!!
Καλό ξημέρωμα!!! 
TAG