Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ, Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ.

Ὁ Ἅγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως
Αδικημένος ιεράρχης στον επίγειο βίο του, 
αλλά τελικά δοξασμένος και θεόπτης 
Άγιος της Εκκλησίας μας. 
      Γεννήθηκε το 1846 στὴν Σηλυβρία της Θράκης και  τοῦ δόθηκε τὸ ὄνομα Ἀναστάσιος.
      Τὰ πρῶτα γράμματα μαζὶ μὲ χριστιανικὲς διδαχὲς τὰ ἔλαβε ἀπὸ τὴν μητέρα του. 
      Κατόπιν μετανάστευσε στὴν Κωνσταντινούπολη και από εκεί πήγε στην Χίο, όπου μετὰ από ἑπτὰ χρόνια εἰσῆλθε ὡς δόκιμος μοναχὸς στὴν «Νέα Μονή», τῆς Χίου και τρία χρόνια ἀργότερα ἔγινε μοναχὸς  καὶ ἔλαβε τὸ ὄνομα Λάζαρος. 
    Λίγους μῆνες ἀργότερα  χειροτονήθηκε ἱεροδιάκονος και  ἔλαβε τὸ ὄνομα Νεκτάριος.
    Έφυγε για τὴν Aλεξάνδρεια καί από εκεί αργότερα για την Ἀθήνα όπου γράφτηκε στὴν Θεολογικὴ Σχολὴ Ἀθηνῶν, ἀπὸ τὴν ὁποία ἀποφοίτησε τρία χρόνια ἀργότερα και ἐπέστρεψε στὴν Ἀλεξάνδρεια όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και αργότερα έγινε Ἀρχιμανδρίτης.
      Ο  Πατριάρχης Σωφρόνιος, ἀναγνωρίζοντας τὴν ἀξία τοῦ Ἁγίου καὶ βλέποντας τὴν ἀγάπη μὲ τὴν ὁποία τὸν περιέβαλαν οἱ πιστοί, τὸν χειροτόνησε  Επίσκοπο Πενταπόλεως.
      Ἅγιος ἀσκοῦσε τὰ καθήκοντά του μὲ ζῆλο καὶ ὑποδειγματικὸ τρόπο. Αὐτὸ εἶχε ὡς ἀποτέλεσμα να τον  συκοφαντήσουν και να τον εκδιώξουν από την Αίγυπτο.
   Πάει  ξανά στην Αθήνα και μετά από μεγάλη περιπλάνηση αναγνωρίζεται τὸ ἦθος, ὁ ἐξαίσιος χαρακτήρας και, ἡ εὐσέβειά του και ἀποφασίστηκε νὰ διοριστεῖ διευθυντὴς τῆς Ριζαρείου σχολῆς, όπου παρέμεινε εκει  γιὰ 14 ὁλόκληρα χρόνια.
    Κατόπιν του γεννήθηκε η επιθυμία να μονάσει και με μερικὲς ἀκόμα γυναῖκες που ἐπιθυμοῦσαν νὰ μονάσουν καὶ ἀναζητοῦσαν ἕνα πνευματικὸ ὁδηγό, έφτασε  στὴν Αἴγινα, επισκεύασε το παλαιό μοναστήρι της Ἁγίας Τριάδος και ασχολήθηκε με την οργάνωση καὶ πνευματικὴ καθοδήγηση τῶν μοναχών του. 
     Υπέβαλε τὴν παραίτησή του στην  Ριζάρειο  το 1908 και ἐγκαταστάθηκε μόνιμα στην Μονή. 
     Τὰ τελευταῖα χρόνια της ζωῆς του, ὁ Ἅγιος Νεκτάριος ἔπασχε ἀπὸ χρόνια ασθένεια, ἡ ὁποία τοῦ δημιουργοῦσε ἀφόρητους πόνους. 
     Μεταφέρθηκε στὴν Ἀθήνα στὸ Ἀρεταίειο νοσοκομεῖο. Ἐκεῖ νοσηλεύτηκε και τελικὰ την 9η Νοεμβρίου τοῦ 1920 ἀνεχώρησε γιὰ τοὺς Οὐρανούς, σὲ ἡλικία 74 ἐτῶν.
     Τὸ σκήνωμα τοῦ Ἁγίου μεταφέρθηκε στὴν Αἴγινα καὶ ἀπὸ τὸ λιμάνι μέχρι τὴν Μονὴ τὸ μετέφεραν στὰ χέρια τους οἱ πιστοί.     
       Τὸ ἱερό του σκήνωμα ἤδη εἶχε ἀρχίσει νὰ ἀναδίδει εὐωδία ενώ παρέμεινε σὲ αὐτὴ τὴν κατάσταση γιὰ εἴκοσι ὁλόκληρα χρόνια!
   Τριάντα δύο χρόνια, δέ, μετὰ τὴν κοίμησή του ἔγινε ἡ ἀνακομιδὴ τῶν λειψάνων του, στὶς 2 Σεπτεμβρίου τοῦ 1953 και συνέχιζε να ευοδιάζει.
    ἐπίσημη ἀναγνώρισή του, ὡς Ἁγίου της Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, ἔγινε τὸ 1961.
Τότε καθορίστηκε καὶ ἡ 9η Νοεμβρίου ὡς ἡμέρα ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου.
Μια μαρτυρία...
"Ο Άγιος Νεκτάριος και ο Εισαγγελέας"

       Δείτε αγαπητοί μας αναγνώστες τι παθαίνουν όσοι τα βάζουν με Αγίους. Διαβάζουμε σε κείμενα της εποχής εκείνης, μια ιστορία όπου ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορήθηκε, όπως έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ως ανήθικος και ακόλαστος:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jYM1SSAmqtE
Με ένα κλικ στον σύνδεσμο μας θα δείτε μερικά στοιχεία
για το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου
Σχόλια και ειδήσεις της Ενορίας μας:
     Πολύ περιληπτικά αυτός ήταν ο βίος του Αγίου Νεκταρίου και ένα από τα γεγονότα που στιγμάτισαν την ζωή του. Όμως και από άλλες πτυχές της προσωπικής ζωής του και από λεπτομέρειες του βίου του, ο οποίος πολλάκις έχει γραφτεί, αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν κοντά του και που από στόμα σε στόμα μεταφέρονται με τις διηγήσεις τους, καταλαβαίνουμε πως ο Άγιος Νεκτάριος δεν πέρασε καλά στην επίγεια ζωή του.
     Λοιδορήθηκε, αμφισβητήθηκε, εκδιώχθηκε, αδικήθηκε, συκοφαντήθηκε από τους ανθρώπους του περίγυρου του, πείνασε πολλές φορές στην προσπάθεια του για επιβίωση, όμως στο τέλος αφού υπομονετικά περιπλανήθηκε σε όχι πάντα φιλόξενους τόπους, αποκαταστάθηκε το όνομα του και αναγνωρίστηκε το ήθος του το οποίο είχε αμφισβητηθεί από ανθρώπους μικρόψυχους και κακεντρεχείς.
     Ο απλός κόσμος όμως, με το αλάνθαστο ένστικτο του, τον περιέβαλε με πολύ αγάπη, τον καθιέρωσε στην καρδιά του, τόσο εν ζωή όσο και μετά την κοίμηση του, ειδικά στο νησί που αγάπησε, την Αίγινα και στο μοναστήρι του, όπου πολλά θαύματα έχουν να διηγηθούν οι μοναχές του αλλά ο κόσμος που τον επισκέπτονταν κατά την διαμονή του εκεί για να πάρει την ευλογία του και κουράγιο για να συνεχίσει τον επίγειο αγώνα του.
Αποτέλεσμα εικόνας για ναος αγιων θεοπατορων     Εμείς εδώ στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας στην δυτική Θεσσαλονίκη τον αγαπάμε γιατί, ως νεοφανή Άγιο της Ορθοδόξου Πίστεως μας, 
τον νοιώθουμε κοντά μας, τον επικαλούμαστε συχνά στις προσευχές μας και τον τιμούμε με κάθε ευκαιρία, κυρίως όμως την ημέρα της εορτής του, την 9η Νοεμβρίου με τον Όρθρο, όπου ψάλλουμε την Ακολουθία του από την ιδιαιτέρα φυλλάδα του που έχουμε στον ναό μας και κατόπιν την Θεία Λειτουργία του.
Χρόνια Πολλά 
σε αυτούς που φέρουν το όνομα του, 
στον Νεκτάριο και στη Νεκταρία. 
Ας έχουν και την ευχή και την προστασία του.
TAG