Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ

Την 24ην του μηνός Ιανουαρίου
 μνείαν επιτελούμεν της Οσίας μητρός ημών Ξένης...
Η Διακόνισσα του Κυρίου μας!!!
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ    Το Συναξάρι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, σήμερα τιμά και με όμορφα και συγκινητικά λόγια κοσμεί το πρόσωπο μιας ακόμα Αγίας μας, της Οσίας Ξένης, που αρνήθηκε τα γήινα για να νυμφευθεί τον Χριστό μας και μάλιστα να τον διακονήσει στην Εκκλησία Του για όλη την ζωή της.
        Έτσι και εμείς με την σειρά μας στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας λίγες γραμμές στο σημερινό άρθρο μας θα τις αφιερώσουμε πρώτα γιατί την αγαπάμε και ελπίζουμε στις πρεσβείες της, αλλά και για να μην λησμονήσουμε ποτέ τους Αγίους και τις Αγίες της Ορθοδοξίας που έγραψαν την ένδοξη εκκλησιαστική ιστορία που εμείς σήμερα έχουμε στα χέρια μας και παινευόμαστε για αυτήν.
      Ευσεβία ήταν στο πραγματικό όνομα αυτής της όμορφης, πλούσιας, μορφωμένης και ευγενής καταγωγής, κοπέλας που έζησε τον 5ο αιώνα, η οποία αγάπησε και αγαπήθηκε από τον Χριστό και εντέλει αρνούμενη να νυμφευθεί τον άνδρα της επιλογής των γονιών της,  μοίρασε το βιός της και με δυο υπηρέτριες της, που τις έκαιγε και αυτές η ίδια φλόγα της πίστης, έφυγαν κρυφά από την Ρώμη ντυμένες άνδρες για να μην γίνουν αντιληπτές από τον πατέρα της και κατέφυγαν στην Αλεξάνδρεια, αλλάζοντας το όνομα της σε Ξένη, αφού έτσι ένοιωθε στον ξένο τόπο που βρέθηκε, για τον φόβο της οικογένειας της, που την έψαχνε παντού και κατόπιν κατέφυγε στην νήσο Κω.
           Εκεί οι τρεις κοπέλες βρήκαν ως πνευματικό καθοδηγητή έναν ιερομόναχο ονόματι Παύλο, που ήταν ηγούμενος στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στα Μύλασσα της Καρίας και τον ακολούθησαν στην ευλογημένη Μικρασιατική γη. Όταν αυτός γίνεται Επίσκοπος τότε χειροτονεί την Οσία Ξένη σε Διακόνισσα, έναν ιερό θεσμό, όπου μπορούσε μια γυναίκα να διακονεί στο ιερό και να φροντίζει για την ευπρέπεια και ευταξία του ναού, αλλά και να φροντίζει τις γυναίκες που έχριζαν ανάγκης και υποστήριξης.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΣΙΑς ΞΕΝΗς
Ο Ναός της Οσίας Ξένης
στην Νίκαια του Πειραιά.
       Σε αυτήν την διακονία η Ξένη...μα τόσο οικεία, γνώριμη και πασίγνωστη πια για τις καλοσύνες της, επιδίδεται με σθένος και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της επίγειας διαδρομής της. Στεφανωμένη από τον Νυμφίο της Χριστό και αγαπητή η Οσία Ξένη από όλον τον μικρασιατικό λαό πια, που αναγνωρίζει την αγιοσύνη της λόγω του σημείου του Σταυρού που σχηματίστηκε στον ουρανό από τα άστρα την ημέρα της κοιμήσεως της, προσκυνείται από τους πιστούς που κατά χιλιάδες προσφεύγουν στο μοναστήρι της.
Σχετική εικόνα
Ο Ναός της Οσίας Ξένης
στην Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
           Το ’22 με την μικρασιατική καταστροφή η σεπτή κάρα της Οσίας καταλήγει από ευσεβείς πρόσφυγες στην Καβάλα, η οποία  και φυλάσσεται μέχρι σήμερα στον Ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου, ενώ άλλο μέρος των ιερών λειψάνων της φθάνει στην Νίκαια του Πειραιά, όπου οι Μυλασσιώτες πρόσφυγες χτίζουν Ναό και θησαυρίζουν μέχρι τις ημέρες μας το σκήνωμα της. 
      Αγαπητή πολύ και στην Θεσσαλονίκη η Αγία Ξένη δεν άργησε να βρει το νέο σπιτικό της και έτσι σύντομα χτίζεται ο Ναός της στην περιοχή της Χαριλάου, ο οποίος και πανηγυρίζει σήμερα 24 Ιανουαρίου. 
TAG