ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.

Η ιστοσελίδα μας σήμερα φιλοξενεί...
...το άρθρο του ιστολογίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ευκαρπίαςτης Παρασκευής, 11 Μαΐου 2012 σχετικά με την ιστορία της εκτέλεσης των 14 παλικαριών από την Νέα Ευκαρπία κατά την Γερμανική κατοχή...
***************
     Σε αυτό το όμορφο άρθρο, της γ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου και στο όμορφο ιστολόγιο που διαθέτει, από την δική μας ιστοσελίδα, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα κάνουμε μόνο ένα μικρό σχόλιο για τον ηρωϊσμό των Ελλήνων, που παρότι δεν είναι δικό μας εκφράζει απόλυτα την ψυχή μας και μας τιμά ιδιαιτέρως: 
«Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» 
(Από λόγο πού εκφώνησε από τό BBC ο Ουίστον Τσώρτσιλ τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου)
****************

Τα 14 παλικάρια της Νέας Ευκαρπίας

IMG 20160730 104113     Στο χώρο που σήμερα λέγεται "14", είχαν βρεθεί πριν από χρόνια τα οστά 
των 14 παλικαριών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, λόγω του Αγώνα και της  Αντίστασης που προέβαλαν ενάντια στην τυραννία και τη Γερμανική Κατοχή.
     Με την πράξη τους αυτή οι Γερμανοί προσπάθησαν να πλήξουν τους αγώνες όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να εκδικηθούν με σκληρά αντίποινα, όσους είχαν βοηθήσει εκείνη την εποχή, να φυγαδευτούν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν δραπετεύσει από το γειτονικό στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Συνολικά είχαν διασωθεί τότε 130 στρατιώτες, 30 Άγγλοι, 40 Ρώσοι και 60 Σέρβοι.
     Ήταν ξημερώματα Δευτέρας στις 31 
Ιουλίου του 1944, όταν οι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό και κάλεσαν με κατάλογο 17 Ευκαρπιώτες να παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία. 
Από αυτούς βρήκαν τους 14 και τους συγκέντρωσαν στα θεμέλια της υπό ανέγερση εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπου μάταια τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. 
Από εκεί, τους οδήγησαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1981 - μετά από ενέργειες των συγγενών των θυμάτων - όπου και εκτελέστηκαν σε 3 διαδοχικές ομάδες και ρίχτηκαν σε έναν ασβεστόλακκο.
     Από το 1981 και μετά, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου πραγματοποιείται μνημόσυνο για να τιμάται η μνήμη των πεσόντων ηρώων.

Τα ονόματά των ηρώων μας είναι:

*Αράπογλου Κ. Σταύρος                         ετών 31
*Ατζέμογλου Ε. Κωνσταντίνος              ετών 32
*Γελεφέσης Δ. Νικόλαος                        ετών 35
*Γνωστόπουλος Σ. Απόστολος              ετών 57
*Καχριμάνης Τ. Κωνσταντίνος             ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Κωνσταντίνος              ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Παύλος                           ετών 31
*Παπαδόπουλος Σ. Χαράλαμπος         ετών 30
*Παρμακλής Δ. Αθανάσιος                    ετών 29
*Τενεκετζής Β. Ευστράτιος                    ετών 47
*Τσινός Γ. Παντελής                                 ετών 28
*Τσινός Γ. Κωνσταντίνος                        ετών 23
*Τσίκος Κ. Σωκράτης                               ετών 49
*Χατζηγιαχτζίδης Σ. Γεώργιος              ετών 22
****************
    Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο, μας προσκαλούν στην Τελετή Μνήμης των 14 Πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.
Prosklisi 14 palikariwn montaz2017    Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 και ώρα 10.30 π.μ. στο Μνημείο των 14 παλικαριών στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας.
    Συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή μνήμης της θυσίας των ηρώων του τόπου μας, όλοι οι Σύλλογοι και οι φορείς της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και επίσημοι προσκεκλημένοι, διπλωμάτες, πολιτικοί και συγγραφείς.
    Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, θα εκπροσωπηθεί εκεί με τον ιερέα της, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, ο οποίος θα τελέσει μαζί με άλλους ιερείς των Ενοριών της Δημοτικής Ενότητος, Επιμνημόσυνο Δέηση, τιμώντας τους ήρωες της Νέας Ευκαρπίας, τιμώντας τον αγώνα και την θυσία τους.
"Αιωνία αυτών η μνήμη"
TAG