ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ...ένα άρθρο του Ευθύμη Ασλανίδη με τίτλο...


 

"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη"
Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησιαστικά σχέδια

Το άρθρο προλογίζει ο π. Χρυσόστομος Τελίδης.
Η "Οδύσσεια" της Ενορίας μας
   Όταν δημιουργήσαμε, το 2010, την ενοριακή ιστοσελίδα μας,
(www. intheopatoron. blogspot.gr), δεν φανταζόμασταν την απήχηση που μπορεί να έχει στους ενορίτες μας αρχικά, μετά στους γείτονές μας στις γύρω Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στους τώρα διαδικτυακούς και αργότερα, ελπίζουμε, καλούς και πραγματικούς φίλους μας, στους προσκυνητές του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη, στους δωρητές και βοηθούς μας στην 
ανοικοδόμησή της υπό κατασκευήν εκκλησιά μας. 
       Με την πάροδο του χρόνου, η υπέρμετρη εξωστρέφειά μας αλλά και η ανάγκη να δείξουμε προς τα έξω την πρόοδο της Ενορίας μας και ιδιαίτερα σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα της, την Νεότητα, και να δημοσιοποιήσουμε τα επιτεύγματά της, δημιούργησε μια ακόμα ιστοσελίδα, αυτήν της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, 
(www.enetheopatoron.blogspot.gr), έναν διαδικτυακό, όμορφο χώρο, όπου θα προβάλλονταν τα έργα των παιδιών μας, οι γιορτές τους, τα κατηχητικά σχολεία τους, οι δραστηριότητες, οι εκδρομές, τα παιχνίδια, τα θεατρικά και άλλα 
καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα, έναν χώρο όπου θα μπορούσαν τα ίδια τα κατηχητόπουλά μας να αναδείξουν τυχόν χαρίσματα τους συμμετέχοντας στην καθημερινή δημοσίευση άρθρων, ειδήσεων και γενικά διαμορφώνοντας τον ιστότοπο αυτό σε μια καθημερινή εφημερίδα με σκοπό την ενημέρωση μέσα στους νεότερους ενορίτες μας, τους συμμαθητές και τους φίλους τους και να δείξουν στους γονείς τους τι συγκλονιστικά καλό μπορεί να κάνει το κατά τα άλλα παρεξηγημένο διαδίκτυο, αρκεί βεβαίως να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και επιτήρηση, με ωριμότητα και σύνεση.
         Επακόλουθο της ίδιας εξωστρέφειας, αλλά και για μεγαλύτερη αμεσότητα και πληροφόρηση ήταν, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, και το προφίλ μας στο facebook, με ξεχωριστούς λογαριασμούς για τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης, αλλά και τόσο  για την ποδοσφαιρική ομάδα της Ενορίας μας τους διπλά Πρωταθλητές "Θεοπάτορες", αλλά και για την ομάδα ρομποτικής μας, τους πενταπλά κυπελλούχους "Ρομποπάτορες" και πολύ πρόσφατα την νέα ιστοσελίδα των παιδιών μας στο facebook, Νεανική Εστία Ιθάκη, μα και τα πολλά και όμορφα βίντεο που φτιάχνουν οι κατηχητές μας στο κανάλι μας στο  YouTube, και ακόμα η παρουσία μας στο Twitter για τους πιο απαιτητικούς, τους "fan" του διαδικτύου.   
      Όσοι από εσάς, τους αναγνώστες και φίλους μας, παρακολουθείτε από την αρχή της δημιουργίας της, την ιστοσελίδα των παιδιών μας, θα έχετε δει μέσα από τα άρθρα μας, πως προσφάτως μια νέα λέξη προστέθηκε στις αναρτήσεις της, η λέξη "Ιθάκη", που για κάποιους μπορεί να είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά του συμπλέγματος των Επτανήσων στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλλονιάς, σε άλλους μπορεί να θυμίζει την ελληνική αρχαιότητα και τον Οδυσσέα μέσα από την Ομήρου Οδύσσεια, άλλοι πάλι με μεγαλύτερη φαντασία και ποιητική διάθεση να βρίσκουν στην λέξη αυτή ό,τι και ο σπουδαίος ποιητής μας, ο Καβάφης, και ο νους τους να ταξιδεύει στο άκουσμά της. 
      Για τα παιδιά των κατηχητικών μας και την Ενοριακή Νεανική Εστία μας η λέξη αυτή, "Ιθάκη", εκτός από όλα τα προηγούμενα που ανέφερα παραπάνω, στάθηκε και ο φάρος, το πνευματικό "στίγμα", η σταθερή "ρότα", το ταξίδι και ο προορισμός, ο τελικός στόχος και τελικά η ξεκούραση και το αποκούμπι, το απάνεμο λιμάνι μετά από την μάχη και τους αγώνες με ους Λαιστρυγόνας και τους 
Κύκλωπας", η ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά του Χριστού μας και της Εκκλησίας του, που χωρά τους πάντες. Μια λέξη όμορφη και σημαδιακή. που από τον Σεπτέμβριο και την νέα κατηχητική χρονιά του 2017-2018, θα αναγράφεται και στο νέο λογότυπο της ανανεωμένης ιστοσελίδας των παιδιών μας.
      Στην συνέχεια της ανάρτησής μας αυτής, φιλοξενούμε ένα ακόμα άρθρο, του κου Ευθύμιου Ασλανίδη, κατηχητή μας στα μικρότερα παιδιά μας, στο προκατηχητικό της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, δευτεροετή φοιτητή στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και καλού φίλου και ακούραστου συνεργάτη της Ενορίας μας. 
      Κανονικά αυτό το άρθρο θα έπρεπε να το ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα των παιδιών μας, (www.enetheopatoron.blogspot.gr), όμως αυτή έκλεισε προσωρινά και μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, οπότε και ανανεωμένη θα επαναλειτουργήσει αμέσως μετά την Μεγάλη Πανήγυρη της Ενορίας μας, την 9η Σεπτεμβρίου 2016 και την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς 2017-2018. Τότε θα το αναδημοσιεύσουμε και πάλι εκεί. 
Απολαύστε το...
π. Χρυσόστομος Τελίδης
Αποτέλεσμα εικόνας για ο χριστοσ και ο εκατονταρχος
 "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη"   
Φωτογραφία του Ασλανίδης Ευθύμης.       Ιθάκη, μόλις ακούς αυτή τη λέξη δεν σκέφτεσαι μόνο ένα νησί. Αμέσως σου έρχεται στο μυαλό και ο αγώνας του Οδυσσέα για επιστροφή στην πατρίδα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για σα βγείς στον πηγαιμό για την ιθάκηΗ επιμονή του ήρωα του Ομήρου να επιστρέψει πίσω, στον τόπο του, στην οικογένειά του. Δέκα ολόκληρα χρόνια πάλευε  και είχε γίνει η επιστροφή στόχος της ζωής του . Αυτό το ταξίδι προς το νησί του ονείρου, του σκοπού  και του στόχου περιγράφει  κι ο ποιητής Καβάφης στο ποίημά του αλλά με μία τελείως διαφορετική ερμηνεία. 

     Χωρίς την πίστη, χωρίς την αισιοδοξία της εκκλησίας μας , τους ξεκάθαρους στόχους , χωρίς την κατάλληλη συμβουλευτική  στον άνθρωπο  που ταξιδεύει  να φτάσει στην Ιθάκη . Όλοι έχουμε την Ιθάκη μας. Όλοι θέλουμε  κάπου να φτάσουμε. Έχουμε σχέδια , έχουμε όνειρα με αυτά κοιμόμαστε, με αυτά ξυπνάμε  και με αυτά κάπου πηγαίνουμε.
         Ο χριστιανός  ξεκινάει το ταξίδι προς τον Ιθάκη που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον παράδεισο. Μα σαν ανοιχτεί το καράβι στα ανοιχτά τότε τα κύματα των πειρασμών είναι μεγάλα και οι φουρτούνες του κακού που πρέπει να περάσει ατελείωτες. Μα αξίζει η πάλη με τα κύματα γιατί ο προορισμός έχει μια ομορφιά ασύγκριτη. 
     Και είναι κρίμα το καράβι να μην βρει ποτέ λιμάνι. Είναι κρίμα να έχεις καταφέρει στη ζωή μεγάλα πράγματα, σπουδές, πτυχία, καριέρες και στο τέλος να χάσεις το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο. Φαντάζει ξεκάθαρος ο φάρος εμπρός και σε καλεί προς το μέρος του. Τα υπόλοιπα φώτα που σε  θολώνουν είναι ψεύτικα και δεν σου δίνουν τίποτα. Αν τα πλησιάσεις θα δεις ένα απέραντο σκοτάδι.
         Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη διάλεξε το σωστό μονοπάτι. Και στο δρόμο που θα διαλέξεις έχεις ανάγκη από καλές παρέες, από ανθρώπους οι οποίοι σε στηρίζουν και σε βοηθούν. Γιατί οι παρέες μας βοηθάνε να ανέβουμε αλλά και να κατέβουμε. Είναι πολύ ωραίο στον δρόμο προς την Ιθάκη να μην είσαι μόνος. Να αισθάνεσαι ότι και ο άλλος δίπλα σου αγωνίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και εσύ. Είναι ανάγκη να έχεις ένα χέρι να σε κρατήσει και μαζί να συνεχίσετε.
          Ιθάκη θα πει αγώνας, προσπάθεια, επιμονή αλλά και λιμάνι, στόχος και σκοπός. Ιθάκη για το χριστιανό θα πει παράδεισος. Και πιο συγκεκριμένα οι νέοι οι οποίοι ξεκινάνε τώρα αυτό το ταξίδι και υπάρχει ο φόβος να μην χαθούν, να μην μπερδευτούν από τα καλέσματα, τις σειρήνες, τα φώτα και τους ήχους του κόσμου πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ένα απάνεμο λιμάνι, υπάρχει κάτι κοντά στην εκκλησιά έτοιμο να τους αγκαλιάσει. 
     Και αυτό δεν είναι άλλο από το κατηχητικό. Έτσι αυτόν τον συμβολισμό έχει το όνομα που επιλέξαμε να ονομάσουμε το κατηχητικό μας. "ΙΘΑΚΗ" για να περικλείει μέσα του όλα αυτά που αναφέραμε. Και μέσα στο κατηχητικό όλα είναι τόσο αληθινά και τόσο αυθεντικά. Αν θες λοιπόν να βρεις στ' αλήθεια το σκοπό σου...
 ...η "ΙΘΑΚΗ" μας σε περιμένει. 
Ευθύμιος Ασλανίδης 
TAG