ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

        Από το "Δεύτε λάβετε Φώς..." 
...στο "Χριστός Ανέστη"!!!
     Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα, με αγωνία περίμενε ο ιερέας μας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, την άφιξη του Αγίου Φωτός για να ανάψουμε με αυτό τα καντήλια της εκκλησιάς μας, το οποίο ήλθε από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση, αρχικά στην Αθήνα με τιμές Αρχηγού Κράτους, όπως του αρμόζει και κατόπιν στην πόλη μας, την Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις για να μεταλαμπαδευτεί αργότερα σε όλην την ελληνική επικράτεια, με τον ίδιο τιμητικό και αρμόζοντα τρόπο γύρω στις 9.00. 
            Κατόπιν το υποδέχθηκε με κωδωνοκρουσίες και στον δικό μας Ναό με τις πρέπουσες τιμές γύρω στις 9.30 το βράδυ, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης από τον απεσταλμένο μας στο αεροδρόμιο, τον μικρό Γιώργο μας, τον κο Στεφάνου πια αφού μεγάλωσε μέσα σε αυτήν την παράδοση μαζί με τον πατέρα του και Επίτροπο της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων, από την ίδρυση της Ενορίας μας, τον κο Θεόδωρο, που κάθε χρόνο, επιτελώντας το τάμα τους προς τον Αναστάντα Κύριο, μας φέρνουν πρώτοι τα αναστάσιμα νέα από τα Ιεροσόλυμα και το Άγιο Φώς του Πατριάρχη μας, από την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο.
     Θα ενθυμείστε φυσικά τα περσινά καμώματα της πολιτικής μας ηγεσίας σχετικά με την Άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα με τιμές Αρχηγού Κράτους στην Ελληνική Πρωτεύουσα, την Αθήνα, και την μεταφορά του κατόπιν σε όλες τις πόλεις της Ελληνικής Επικράτειας και τις χυδαίες αναφορές τους για τους "παγανιστές" Έλληνες ψηφοφόρους τους, που ακόμα "τολμούν" να πιστεύουν σε τέτοιες δεισιδαιμονίες. Φέτος  ευτυχώς επικράτησε η λογική...ή η εξυπνάδα, και έτσι δεν τόλμησαν να εκστομίσουν τα περσινά πικρόχολα και προσβλητικά σχόλια τους, μιας και οι εκλογές είναι προ των πυλών, όμως κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το μένος και τις πρακτικές τους απέναντι στα πιστεύω του Έλληνα, στερώντας του, μέσα από τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες που τον υπέβαλλε, ακόμα και το θρησκευτικό συναίσθημα του, τα πιστεύω του λαού, ενός λαού που τους ψήφισε.
     Στις 11.00 το βράδυ χτύπησαν χαρμόσυνα και πάλι οι  καμπάνες στο ψηλό, πάνω από 23 μέτρα καμπαναριό της εκκλησιάς μας, που τώρα μπορεί να στεγάζεται προσωρινά και να εξυπηρετούνται οι πιστοί από την υπόγεια κατακόμβη της, μα οσονούπω θα μεταφερθεί στον επάνω περίλαμπρο Ναό της που είναι σχεδόν έτοιμος για να υποδεχθεί τη θέληση και την χαρά των ενοριτών και προσκυνητών μας που θέλει μεγαλόπρεπα πια να υμνεί και να δοξάζει την Πίστη του στον Θεό. 
    Έτσι, με καμπανοκρουσίες, προσκαλείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, χρόνια τώρα και χωρίς σταματημό, ούτε ακόμα και στους δύσκολους χρόνους της τουρκοκρατίας, ο λαός του Θεού στις καθημερινές Ακολουθίες. Και με αυτόν τον ίδιο τρόπο, γνωστό σε όλους τους χριστιανούς, μας προσκάλεσε και φέτος η Εκκλησία μας στο Μεσονυκτικό της Ανάστασης αρχικά, και μετά στο "Δεύτε λάβετε φώς..." και την διάδοση της φλόγας από το Άγο Φώς. 
     Οι πιστοί ξεχύθηκαν αμέσως μετά μέσα από την κατακόμβη που προσωρινά φιλοξενεί τις λατρευτικές μας συνήθειες, έξω στο μεγάλο προαύλιο του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, όπου και άκουσαν στα σκαλιά του μεγαλόπρεπου αυτού Ναού που χτίσαμε και αφιερώσαμε στην χάρη τους, το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο και κατόπιν το "Χριστός Ανέστη" από τους ιερείς μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, που φρόντισε όλα να είναι σχεδιασμένα στην εντέλεια, η πελώρια αυλή μας, η σκάλα, τα μικρόφωνα, οι ψάλτες, οι ιερόπαιδες...τα πάντα, έχοντας δίπλα του τον συνεφημέριο, τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη και τους ιεροψάλτες του Ναού, αλλά και τους Επιτρόπους του, επάνω στο πλατύσκαλο της φωταγωγημένης, υπέργειας και περίλαμπρης εκκλησιάς μας.
          Οι καμπάνες  σήμαναν λοιπόν και πάλι χαρμόσυνα και πανηγυρικά στις 12 τα μεσάνυχτα ακριβώς, αμέσως μετά την Πασχαλινή Εγκύκλιο του Επισκόπου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως , κ.κ Βαρνάβα, που διάβασε ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης και κατόπιν το Ευαγγέλιο, αυτήν την φορά για να επαληθευτεί και μόνο η Ανάσταση του Κυρίου μας, που έγινε το πρωΐ του Σαββάτου. 
    Το πλήθος του κόσμου που ήταν μπροστά στα σκαλιά της εκκλησίας μας και με θέα τον καταφώτιστο Ναό του εσωτερικά από τους ολοκαίνουργους πολυελαίους του και εξωτερικά από τους προβολείς που φώτιζαν όλη την αυλή, αντάλλασσε ευχές, φιλιά και αγάπη που τους περίσσευε την ευλογημένη αυτή νύχτα της Ανάστασης, τσούγκριζαν τα κόκκινα αυγά τους, ενώ ο ουρανός έλαμψε από τις φωτοβολίδες και τα άλλα βεγγαλικά, που παρότι απαγορευμένα, με την δέουσα προσοχή, συνέβαλαν και αυτά με τον τρόπο τους, τον παράνομο τρόπο τους αν θέλετε, μα τόσο εντυπωσιακό, ειδικά φέτος που ήταν ιδιαιτέρως φαντασμαγορικά, στην όλη χαρμόσυνη και αναστάσιμη ατμόσφαιρα. 
     Οι ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα και την εικόνα της Αναστάσεως, οι ιερείς μας με το Ευαγγέλιο, την λαμπάδα και τον Σταυρό στο χέρι, οι ιεροψάλτες μας και οι Επίτροποι, μαζί και με ένα μεγάλο μέρος από το τεράστιο φέτος πλήθος πιστών, που ήρθε γεμίζοντας το τεράστιο προαύλιο των Αγίων Θεοπατόρων, "κατηφορίσαμε" και πάλι στην κατακόμβη μας, ίσως για τελευταία φορά φέτος, πρώτα ο Θεός, όπου και τελέσαμε τον Όρθρο της εορτής της Αναστάσεως έναν Όρθρο πολύ διαφορετικό από όλους τους άλλους Όρθρους του χρόνου, μια και το γεγονός αυτό καθ' εαυτό που τον συνοδεύει, είναι και αυτό διαφορετικό, απίστευτο, παρά φύσιν και παράδοξο, ως επί το πλείστον για τους απίστους ή τους αλλοδόξους, μα τόσο σύνηθες για τον χριστιανό και δη τον Ορθόδοξο, όπου κάθε Κυριακή την Ανάσταση εορτάζει.
     Κατόπιν ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, όπου κατά την ώρα του "Κοινωνικού" ο π. Χρυσόστομος μας απήγγειλε με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου, ένας Λόγος που πραγματικά μέχρι και την σημερινή εποχή, μας δίνει, εμβαθύνοντας στα νοήματα του, μια ακόμα ιδέα για το όνομα "Χρυσόστομος", το όμορφο αυτό προσωνύμιο που του έχει προσάψει ο ίδιος ο λαός μας, που τον λάτρευε τότε μα και τώρα και την εποχή εκείνη κρεμόταν από τα χείλη του, αλλά και τώρα κανέναν δεν αφήνουν ασυγκίνητο τα λόγια του μα και τα έργα του και τα γραπτά του. 
    Έτσι, και γύρω στις 1.45 μετά τα μεσάνυχτα, σχεδόν όλο το εκκλησίασμα προσήλθε στο Άγιο Ποτήριο, "Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες...", όπως μας λέει ο Ιερός Χρυσόστομος στον Κατηχητικό του Λόγο, και λίγο αργότερα ο π. Χρυσόστομος έκανε την Αναστάσιμη Απόλυση, προτρέποντας μας όλους με το...«Δόξα τῇ Αὐτοῦ τριημέρῳ ἐγέρσει», για να λάβει την πρέπουσα απάντηση από τον λαό...«Προσκυνοῦμεν Αὐτοῦ τήν τριήμερον ἔγερσιν» και κατόπιν να ψάλλουμε όλοι μαζί, κλήρος και λαός, το... "Χριστός Ανέστη", για να πάρουμε κατόπιν την ευχή του, και αυτή του συνεφημερίου του, π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, μαζί με το αντίδωρο από τον έναν και το πασχαλινό, κόκκινο αυγό από τον άλλον και έτσι να πάμε όλοι στα σπίτια μας για την καθιερωμένη μαγειρίτσα.
      Την επομένη, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το πρωΐ, τελέσαμε την Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, όπου διαβάστηκε το Ευαγγέλιο της ημέρας σε όλες τις γλώσσες σύμφωνα με το τυπικό.  Η προσέλευση βέβαια στην εκκλησία μας την Κυριακή του Πάσχα το πρωΐ δεν ήταν αρκετή, αλλά ήταν η αναμενόμενη και με τάσεις να αυξάνεται ετησίως. Όμως, από εδώ και στο εξής, ας φροντίσουμε να είμαστε όλοι παρόντες στις γεμάτες νοήματα Πασχαλινές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα σε αυτήν την όμορφη Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης και της "ξενολαλιάς" του Ευαγγελίου της Αναστάσεως. 
    Αλλά αυτά και άλλα πολλά θα είναι τα θέματα που θα επακολουθήσουν, στις επόμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας του Ναού και της Ενορίας μας, έστω και με λίγη καθυστέρηση...(www.intheopatoron.blogspot.gr), για να μην σας λείψει τίποτα απολύτως, αγαπητοί μας αναγνώστες και φίλοι, για να δείτε όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, τους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, όσο μακρυά και αν βρίσκεστε, όσο μακρυά μας και αν γιορτάζεται αυτές τις όμορφες μέρες της Ορθοδοξίας... 
"Χριστός Ανέστη εκ νεκρών..."
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα...", θα βρείτε περισσότερες φωτογραφίες από το βράδυ της Ανάστασης...

"Ανάστασις 2018"
"Χριστός Ανέστη"
TAG