Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ & ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.

Η Πανήγυρις στην Νέα Ευκαρπία 
για το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου & η ονομαστική εορτή των συνεφημερίων του Ιερού Ναού των  Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ & Άννας, των Ανθοκήπων.
     Έστω και καθυστερημένα, λόγω της επικαιρότητας που τρέχει και δεν μπορούμε πάντα να την προλάβουμε, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας ένα τόσο μεγάλο γεγονός για την Νέα Ευκαρπία, αλλά και για τους Ανθοκήπους, όπως είναι η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου, αφού το πρόσωπο του μεγάλου αυτού Αγίου Πατέρα της Εκκλησίας μας επηρεάζει, ζωντανεύει και ενώνει τις δύο Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοπατόρων στους Ανθοκήπους.
     Η γηραιότερη Ενορία της μικρής πόλης μας, αυτή του Αγίου Γεωργίου, την ημέρα αυτή πανηγυρίζει το παρεκκλήσι της που βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Φέτος στην γειτονιά μας εκτός από την μεγάλη ευλογία να έχουμε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Χρυσοστόμου και να τα λιτανεύουμε στους δρόμους και στα σοκάκια της 
συνοικίας μας μαζί με την Εικόνα του την παραμονή της εορτής του, άλλη μια ευλογία μας επιφύλαξε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, π. Ιωάννης Δημητριάδης, προσκαλώντας την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου από το ανδρώο μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που βρίσκεται στην Νέα Μαγνησία.
     Η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, έγινε με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, κατόπιν της λιτανεύσεως των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, και έγινε στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και στον προαύλιο χώρο της, όπου και παραδόθηκε υπό τους ήχους της μπάντας της Αστυνομίας, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Γενεσίου της Θεοτόκου, Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Σκαρκαλά. στον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως μας, Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Πατσάνη, ο οποίος και πρωτοστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού που ακολούθησε, με την παρουσία πλήθους πιστών και πολλών ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 
     Ακολούθησε Τράπεζα στην κατακόμβη του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου βρίσκεται ακόμα ένα παρεκκλήσι της Ενορίας, αυτό της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας,  και στον φιλόξενο και όμορφο χώρο του μεγάλου Αρχονταρικίου της, μια πλούσια Τράπεζα που ετοιμάστηκε με πολύ μεράκι από τις διακόνισσες του Ναού για τον Πρωτοσύγκελο μας και για τους υπολοίπους συμμετέχοντες ιερείς στον Πανηγυρικό Εσπερινό αλλά και για τους επισήμους εκπροσώπους από την Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια, τον Δήμο μας και τους τοπικούς άρχοντες, που παρευρέθηκαν στους εορτασμούς, αλλά και πολύ ακόμα κόσμο από τους πανηγυριστές.  
     Παρόντες φυσικά στην Υποδοχή της Εικόνος και στον Πανηγυρικό Εσπερινό, αλλά και στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης, ήταν και οι δικοί μας ιερείς, της Ενορίας των
Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, συνεορτάζοντες και αυτοί αφού είναι συνονόματοι και φέρουν το όνομα του μεγάλου φωστήρα της Ορθοδοξίας, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Κοτσίδης και ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης. 
     Η επόμενη ημέρα όμως, ανήμερα της εορτής, θα βρει τους ιερείς μας στην δική τους Ενορία, των Αγίων Θεοπατόρων, και δεν θα τους δούμε παρευρίσκονται στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, αφού στην γειτονιά τους, τους Ανθόκηπους, θα εορτάσουν μαζί με τους ενορίτες τους, τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς τους, την ονομαστική εορτή τους, με ιερατικό  Συλλείτουργο αλλά και το καθιερωμένο κέρασμα μέσα στο Αρχονταρίκι της μικρής, υπόγειας, ταπεινής, αλλά και προσωρινής κατακόμβης του Ναού μας, όπου τελούμε όλες τις Ακολουθίες μας μέχρι να αποπερατωθεί και να λειτουργήσει ο επάνω περίλαμπρος και υπέργειος Ναός μας, όπου συνεχίζονται πυρετωδώς οι 
εργασίες του, μέχρι σύντομα να περατωθούν και να τελούνται σε αυτόν όλες οι λατρευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Ενορίας.
      Το σημαντικό αυτό γεγονός, της εορτής των εφημερίων του Ιερού μας Ναού, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, δεν θα μπορούσε να μην το καλύψει και ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας, αλλά το αποθανάτισε και σας το 
προβάλλει, θέλοντας έτσι να σας κάνει μέρος της μικρής μα ζεστής κοινωνίας των Ανθοκήπων, για να σας κάνει όλους εσάς τους διαδικτυακούς φίλους μας μετόχους της
λατρευτικής,  κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και γιατί όχι, με τον καιρό, και πραγματικούς φίλους μας και συμμέτοχους στα όνειρα, στις ελπίδες και στα σχέδια μας, που συν Θεώ, τον τελευταίο καιρό κάνουμε για
μια εκκλησιά μεγαλόπρεπη και αντάξια των γονέων της Παναγίας μας, του Ιωακείμ και της Άννας, ένα ζεστό "πατρικό σπιτικό" για την ίδια την Θεοτόκο και το Παιδί της, τον Χριστό μας, που σε λίγες ημέρες θα έρθει στον κόσμο για να τον σώσει και να τον ελευθερώσει από την αμαρτία και τον θάνατο, με την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων.
      Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, ημέρα των κατηχητικών σχολειών μας και της "Ιθάκης"μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, τα κορίτσια που η συνάντηση τους είναι από τις 10.00 το πρωΐ μέχρι την 1.00 το μεσημέρι, μετά το πέρας του μαθήματος τους και υπό την καθοδήγηση των κατηχητριών τους, φώναξαν τον π. Χρυσόστομο Τελίδη να βγει για λίγο από το γραφείο του και εκεί του έκαναν την έκπληξη τους, ένα τραγούδι αφιερωμένο στους δύο Χρυσοστόμους ιερείς (κάντε κλικ και μπείτε στο κανάλι μας στο Youtube για να το δείτε...) τραγουδισμένο από τα μικρά και μεγάλα κορίτσια των κατηχητικών μας και με την συνοδεία της κιθάρας της κας Σοφίας Νικολαΐδου, που ήταν και η ηθική αυτουργός όλης αυτής της γλυκιάς και τόσο ωραίας εκπλήξεως. 
      Ο π. Χρυσόστομος συγκινημένος ευχαρίστησε όλα τα κορίτσια της "Ιθάκης" του για αυτήν την όμορφη έκπληξη και εντελώς "απροετοίμαστος" όπως ήταν, μιας και ήταν η προπαραμονή της εορτής του, κέρασε όλα τα κορίτσια από ένα λαχταριστό γλυκό, που δεν λείπει ποτέ άλλωστε από το ψυγείο της κατακόμβης της εκκλησίας μας. 
      Και αυτό το γεγονός όμως αποθανατίστηκε σε βίντεο και φωτογραφίες από τον φωτογραφικό φακό της ιστοσελίδας μας, το οποίο και σας παρουσιάζουμε από αυτήν την εορταστική ανάρτηση θέλοντας να σας κάνουμε μέρος της παρέας της "Ιθάκης" μας, αλλά και στην ξεχωριστή ανάρτηση μας στην ιστοσελίδα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, της όμορφης "Ιθάκης" μας, η οποία και θα ανεβεί σύντομα και πιθανότατα αύριο. 
      Όσο για τα αγόρια μας, αυτά κατά την σαββατιάτικη συνάντηση τους αρκέστηκαν στο μάθημα τους, στα παιχνίδια και στην μπάλα στα γηπεδάκια τους, με αποτέλεσμα ούτε που να θυμηθούν το γεγονός της εορτής των ιερέων τους, ενώ οι κατηχητές της "Ιθάκης" μας, αργά και νωχελικά, κάποιοι εξ' αυτών, πέρασαν κάποια στιγμή το μεσημέρι της 13ης Νοεμβρίου από τον ναό, και αφού δεν βρήκαν εκεί τους ιερείς, οι οποίοι και θα έπρεπε να τους περιμένουν, τηλεφωνικά και απρόσωπα έστειλαν τις ευχές τους. Άλλοι πάλι ούτε αυτό θεώρησαν καλό πως έπρεπε να κάνουν. Ας είναι, τους καλύπτει...μα όχι για πολύ, το νεαρό της ηλικίας και η..."απίστευτη ελαφρότητα" της.
      Φέτος η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου έπεσε την ημέρα της Δευτέρας 13ης Νοεμβρίου 2017, ημέρα εργάσιμη και καθημερινή και έτσι ο κόσμος μέσα στην εκκλησία ήταν σαφώς λιγότερος από πέρυσι που ήταν ημέρα Κυριακή, όμως δεν ήταν διόλου αμελητέος, αφού γέμισε η μικρή και προσωρινή κατακόμβη μας, όπου, ίσως για τελευταία χρονιά τελούμε σε αυτήν, την ονομαστική εορτή των δυο συνεφημερίων ιερέων της Ενορίας μας. 
      Όλα όμως ήταν έτοιμα από τον προϊστάμενο του Ναού, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, μέσα και έξω από το Άγιο Βήμα. Ο Ναός στρώθηκε με τα χαλιά μας για τον χειμώνα που πλησιάζει, οι κυρίες φρόντισαν για την καθαριότητα, η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στολίστηκε στο τέμπλο, η Αγία Τράπεζα, η Αγία Πρόθεση, τα πάντα είχαν ετοιμαστεί για τα ονομαστήρια των εφημερίων και στο ιερατικό Συλλείτουργο που ακολούθησε, παρουσία και των δυο εορταζόντων εφημερίων, πατρός Χρυσοστόμου Τελίδη και πατρός Χρυσοστόμου Κοτσίδη, μαζί με τους ιεροψάλτες του Ναού, τους ιερόπαιδες και τον λαό του Θεού που κατέκλυσαν την εκκλησία, δοξάστηκε το όνομα του Θεού, τιμήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αλλά εορτάστηκαν και τα ονομαστήρια των συνονόματων ιερέων της Ενορίας. 
      Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε και Αρτοκλασία, πρσφερόμενη από τους εορταζομένους Χρυσοστόμους ιερείς του Ναού, για τις οικογένειες τους, αλλά και για την μακροημέρευση της Ενορία τους, ενώ ο π. Παύλος Ιωσηφίδης ήταν αυτός που κήρυξε τον Θείο Λόγο, ο οποίος ήρθε να συμπροσευχηθεί μαζί μας και να ευχηθεί τους δύο συνεφημερίους, αναλύοντας αλλά και εξαίροντας το όνομα του Ιερού Χρυσοστόμου, αλλά και μιλώντας μας με τον δικό του μοναδικό τρόπο για την ζωή και τις ταλαιπωρίες που πέρασε, επιτελώντας στο ακέραιο τα Επισκοπικά του καθήκοντα. 
      Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, ευχαρίστησε και όλους τους παρευρισκόμενους, όπως και τον π. Άγγελο Γκαϊδατζή από την Ενορία του Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως και τους ιεροψάλτες του Ναού, για την παρουσία και τις ευχές τους, και μοιράζοντας το αντίδωρο με τον συνεφημέριο του, τους παρότρυνε όλους για ένα μικρό κέρασμα κατά την έξοδο από την μητέρα του, την κα Σοφία Τελίδου, αλλά και από την πρεσβυτέρα του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, την κα
Μάγδα, ενώ και το Αρχονταρίκι του Ναού γέμισε με τους συγγενείς και τους φίλους των δύο ιερέων μας. 
      Λίγο αργότερα, όταν πια τελείωσε και το Πανηγύρι για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο επάνω στον Άι Γιώργη, κατέφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβας, συνοδευόμενος από τους Διακόνους του, τον Αρχιδιάκονο π. Γεώργιο Πολυχρονιάδη και τον π. Χρήστο Καρακούδη, που ήρθαν για να ευχηθούν στους εορτάζοντες Χρυσοστόμους, και επί τη ευκαιρία όλοι μαζί ανέβηκαν και στον επάνω ναό μας για να δουν την πορεία των εργασιών και την εξέλιξη τους που γίνεται για την  αποπεράτωση του, τα Θυρανοίξια του σύντομα, και γιατί όχι και τα Εγκαίνια του, πρώτα ο Θεός.  
      Ο π. Χρυσόστομος Τελίδης ευχαρίστησε όλες τις κυρίες τις διακονίας του Ναού, που έστρωσαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του το γιορτινό τραπέζι και που σέρβιραν με τόση δεξιοτεχνία τους καλεσμένους ιερείς και λαϊκούς, άλλα και τον Δεσπότη μας λίγο αργότερα, ενώ προσωπικά φρόντισε τις προηγούμενες ημέρες να αγοράσει τα πάντα και να μην λείψει τίποτε από τα κεράσματα και τους χυμούς, 
που μαζί με τα γλυκά και τις πίτες που έφεραν οι γυναίκες από τα σπίτια τους, φτιαγμένα όλα με τα χρυσά τους τα χεράκια, νόστιμα εδέσματα από τις ανθοκηπιώτισσες νοικοκυρές μας, άφθαστες και φιλότιμες που όμοιες τους δεν υπάρχουν, ενισχύοντας έτσι για ακόμα μια φορά την φήμη που έχει η εκκλησία μας για την φιλοξενία και την αγάπη της στους επισκέπτες και στους προσκυνητές του Ναού μας.
      Μην λησμονούμε όμως αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, πως στην ανοδική πορεία μας προς τα Χριστούγεννα παρεμβάλλονται από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή για να φωτίζουν τον δρόμο και προς την δική μας αναγέννηση, και άλλες δυο μεγάλες εορτές, που οι Άγιοι μας, οι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με αυτόν της Παναγίας κόρης τους. 
      Την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 21η Νοεμβρίου και φυσικά τον "Δεκέμβρη στις 9" και την εορτή της Συλλήψεως της Παναγίας μας από τους Αγίους Θεοπάτορες, μια εορτή που κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας εορτάζουν στο πρόσωπο της Αγίας Άννας, όλες οι Άννες, τα κορίτσια, οι γυναίκες, οι μητέρες και οι ηρωΐδες εκείνες 
που, όπως και η ίδια, αγωνίζονται με πίστη να τεκνοποιήσουν και έρχονται στον Ναό μας για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την εικόνα της Συλλήψεως της Θεοτόκου από την Αγία Άννα, που βρίσκεται στο παρεκκλήσι της μονάκριβης και γλυκιάς κόρης τους στην κατακόμβη του Ναού τους που από επάνω χτίζεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά να κλίνουν και το γόνυ στα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων που θησαυρίζονται στην εκκλησιά τους, στο σπίτι τους, ως μεγάλη περιουσία, θησαυρό ανεκτίμητο και παρακαταθήκη αμύθητη για την επόμενη γενιά, εδώ στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στη δυτική πλευρά της πόλης μας, της όμορφης και γλυκιάς Θεσσαλονίκης. 
Χρόνια πολλά!!! 
στους ιερείς μας για τα ονομαστήρια τους...
...και σας περιμένουμε στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης μας, την 21η Νοεμβρίου, 
αλλά και την 9η Δεκεμβρίου...
..."που έχει η Άννα την γιορτή της"!!!
    
TAG