Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής


O ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
TOY ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ  ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ
ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ,
ΤΩΝ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.
Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας τη 24η Οκτωβρίου 2014
     Και έτσι με κυκλάρχισσα την κα Αλατζίδου Ευθαρσία, κατά κόσμον Τασούλα, στο τιμόνι του Κύκλου της Μελέτης Αγίας Γραφής τα δύο τελευταία χρόνια, μια δραστηριότητα που καλύπτει τις κατηχητικές ανάγκες των μεγαλύτερων σε ηλικία κυριών της Ενορίας μας, πέρασαν τα χρόνια και αισίως φθάσαμε στο τέλος του 2014, με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια θέληση για αγώνα στον τομέα της κατήχησης και με τα εβδομαδιαία μαθήματα μας να γίνονται την ίδια μέρα και ώρα, κάθε Τετάρτη, μια ώρα πριν τον Εσπερινό, και στον ίδιο χώρο, στην όμορφη αίθουσα του υπόγειου προς το παρόν ναού μας, πίσω από το Ιερό Βήμα, στην ζεστή και φιλόξενη κατακόμβη μας που εξυπηρετεί για την ώρα τις λατρευτικές και κατηχητικές ανάγκες των ενοριτών μας, μέχρι να αποπερατωθεί με την βοήθεια του Θεού ο επίγειος Ιερός Ναός μας, των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, που αυτήν την στιγμή είναι υπό κατασκευή, για να μπορέσουμε να χτίσουμε το "σπίτι" τους και το "πατρικό σπίτι" της Παναγίας κόρης τους, να στεγάσουμε τους Αγίους μας στον μοναδικό στον κόσμο ενοριακό ναό στο όνομα τους και μαζί τους να στεγάσουμε και εμείς, την πίστη και την αγάπη μας στον Θεό, να στεγάσουμε και τα όνειρα μας για έναν δικό μας ναό στην γειτονιά των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, εδώ στο δυτικό μέρος της όμορφης Θεσσαλονίκης.
      Σε μια όμορφη και σεμνή τελετή, το απόγευμα της Τετάρτης 15ης Οκτωβρίου του
2014, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Νεάπολη, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα, ο Αγιασμός για την νέα κατηχητική χρονιά 2014-2015, όπου εκεί παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι της Ενορίας μας και ο ιερέας μας, υπεύθυνος των Κύκλων, π. Χρυσόστομος Τελίδης, μαζί με τις δύο κυλάρχισσες, την κα Αλατζίδου Τασούλα του Κύκλου των μεγαλυτέρων κυριών μας και την κα Ευγενία Χωματά του Κύκλου των νέων γυναικών και των μητέρων της Ενορίας μας, αλλά και την κα Ελίνα Ελευθεριάδου του Φιλοπτώχου Ταμείου μας και μέλος και των δύο Κύκλων μας, μα και άλλων κυριών.
     Στην συνάντηση μας αυτή, τόσο ο Σεβασμιώτατος όσο και ο προσκεκλημένος ομιλητής του από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και του Γραφείου Νεότητας, π.Βαρνάβας Γιάγκου μας μίλησαν για την αναγκαιότητα της κατήχησης στην ζωή μιας Ενορίας, αλλά και για τους τρόπους προσέγγισης των ανθρώπων από τους εντεταλμένους κατηχητές, ανθρώπων ταλαιπωρημένων, που μέσα σε ένα συνονθύλευμα θολών πληροφοριών και σαγηνευτικών εικόνων, βρίσκεται έρμαιο πια σε κάθε λογής αιρέσεις και παραθρησκευτικές οργανώσεις που έχουν παρεισφρήσει στο Σώμα της Εκκλησίας και νέμονται της αδυναμίας της να πλησιάσει τον νεοέλληνα που ζει με τον τρόμο της πτώχευσης και της όλο και μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα του. 
      Με τον πιο επίσημο τρόπο, παίρνοντας την ευλογία του Επισκόπου μας, ξεκινά η νέα κατηχητική χρονιά, 2014-2015, με ζωντάνια, αγάπη και θέληση για την πνευματική πρόοδο της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων, βάζοντας όλοι τα δυνατά μας για να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί και με αυτόν τον τρόπο η ενοριακή συνείδηση που τόσο χρειαζόμαστε για να πάει μπροστά ο ευλογημένος αυτός τόπος, οι όμορφοι Ανθόκηποι μας.
Ευχόμαστε από καρδιάς 
καλή και ευλογημένη κατηχητική χρονιά!!!


  Εν Ανθοκήποις Ευκαρπίας 21η Νοεμβρίου 2012

          Όμως προς το τέλος του Νοεμβρίου του 2012, η κα Ουρανία Παπαδοπούλου, που διετέλεσε μέγας συνεργάτης και βοηθός στην κατήχηση της Ενορίας μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, μου ζήτησε να ξεκουραστεί λιγάκι και να ελαττώσει όσο γίνεται τις κατηχητικές συναντήσεις της.


     Βεβαίως, με την άψογη υπευθυνότητα που πάντα την διακρίνει, μου σύστησε νέα και άξια αντικαταστάτη την κα Ευθαρσία Αλατζίδου, "κατά κόσμον" Τασούλα, καθηγήτρια φυσικός στο επάγγελμα, που διαμένει μόνιμα στις εργατικές κατοικίες της Ευκαρπίας, πολύ κοντά μας δηλαδή, και θα είναι πλέον η καινούργια μας κυκλάρχισσα στον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

     Με τον νέο μας αυτόν συνεργάτη και ενεργό πια μέλος του "ειρηνικού στρατού" της εκκλησιάς μας, πρόσφατα κηρύξαμε τον "πόλεμο" στην αμάθεια, στον αποκλεισμό και στην αδιαφορία των "στρατιωτών" της Ενορίας μας και μαζί με τα υπόλοιπα τάγματα "εφόδου", τον Κύκλο Νέων Γυναικών και Μητέρων, που φέτος δημιουργήσαμε με την κα Κυριακή Ραφαηλίδου, την Ενοριακή Νεανική Εστία των παιδιών του κατηχητικού μας, με τους νέους και τους παλιούς κατηχητές και κατηχήτριες τους, το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του ναού, με τις δραστήριες κυρίες της διακονίας του, τους γονείς  και τους δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου των Ανθοκήπων, αλλά και εμάς τους δύο πια ιερείς της Ενορίας μας μπροστάρηδες στον αγώνα αυτό και δίπλα μας τους Αγίους προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, μέσα μας την Παναγία κόρη τους και από πάνω μας να μας φυλάει, τον Εγγονό τους Ιησού Χριστό και Λυτρωτή μας, σίγουρα έχουμε πια όλα τα μέσα για να "νικήσουμε" τους νέους πειρασμούς και τις ολοκαίνουργιες αμαρτίες που μας προβάλει ξεδιάντροπα η κοινωνία του 21ου αιώνα.
        Και αν δεν καταφέρουμε "νίκη" στον δύσκολο αγώνα αυτό,να μην στεναχωριόμαστε, αφού σίγουρα δεν θα έχουμε ηττηθεί έχοντας πετύχει στον "αντίπαλο στρατό" τέτοιο βαρύ πλήγμα, αφού οι Ανθόκηποι, η γειτονιά μας, το σπίτι μας, δεν θα είναι πια ποτέ όπως ήταν πριν.
        Ευχόμαστε στην κα Ουρανία καλή ξεκούραση, αν και γνωρίζω πως τέτοιοι "στρατιώτες" δεν ξεκουράζονται ποτέ, πάντα βρίσκουν τρόπο να προσφέρουν την αγάπη τους στον λαό του Θεού, και την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την  όλη προσφορά της στην Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννα.
     Όσο για την νέα μας κυκλάρχισσα, της ευχόμαστε ολόψυχα:

Καλή δύναμη στο νέο σας έργο κα Τασούλα,
 και καλώς ορίσατε στο καινούργιο σας "σπίτι".

ἱερομόναχος Χρυσόστομος Τελίδης
Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας 20/5/2012

    Οι πρώτοι έποικοι της Ευκαρπίας ήταν Μικρασιάτες που διωγμένοι από την Ευκαρπία (Ουσάκ) της Μικράς Ασίας το ’22, έφτασαν εδώ, σε αυτόν τον τόπο, τον ονόμασαν Νέα Ευκαρπία  και τον θεώρησαν πλέον πατρίδα τους. 

    Αργότερα  κατοικήθηκε και το νότιο άκρο της Ευκαρπίας, ο οικισμός των Ανθοκήπων,όπως τον ονόμασαν οι κάτοικοι λόγω των λουλουδιών και των ανθοστόλιστων κήπων που υπήρχαν εδώ, που δημιουργήθηκε το 1960 από ανθρώπους φτωχούς που παράνομα καταπάτησαν εκτάσεις της περιοχής και έχτισαν με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν τα σπίτια τους.
      Πολύ αργότερα το 1992 κατασκευάστηκαν και οι εργατικές κατοικίες, πρώτα οι παλιές, γνωστές ώς  οἰκισμός «Μακεδονία» και αργότερα οι νέες, διαμορφώνοντας την Ευκαρπία όπως είναι σήμερα.

    Όταν πιά διαμορφώθηκαν τα πάρκα και οι πλατείες στις εργατικές κατοικίες, ἔρχονταν για περίπατο εκεί  καί κάποιες κυρίες ἀπό τόν διπλανό οἰκισμό τῶν Ἀνθοκήπων, πού ὑπῆρχε εκεί ἀπό παλιά, ιδίως τήν ἄνοιξη καί τά καλοκαίρια ὅπου ἔσμιγαν μέ τίς κυρίες των εργατικών κατοικιών, αντάλασαν τα νέα τους, συζητοῦσαν τρώγοντας αμέριμνα τά σπόρια τους, μέχρι το ηλιοβασίλεμα, ή και αργότερα πολλές φορές αν τα νέα ήταν πιπεράτα και ενδιαφέροντα. Έτσι αναφέρθηκε και η λειτουργία του κύκλου μελέτης Αγίας Γραφής στις εργατικές κατοικίες καί έγινε η πρώτη πρόσκληση.
       Πράγματι τήν ἄνοιξη τοῦ 1999, δύο-τρεῖς φορές ἡ παρέα τῆς κυρίας Ἐρασμίας Ἀθανασίου ἦρθε καί παρακολούθησε τόν κύκλο, ὁ ὁποῖος τότε στεγάζονταν στό σπίτι τοῦ κυρίου Βασιλείου Ἀνεστάκη, μιᾶς καί ναός δέν ὑπῆρχε τότε οὔτε ἐκεῖ.
      Μία-δυό φορές μετά μέ βρῆκε ἡ κυρία Ἐρασμία Ἀθανασίου ἔξω στόν κεντρικό δρόμο τῆς Εὐκαρπίας,  μέ κάλεσε καί μέ παρακάλεσε νά πάω καί στούς Ἀνθόκηπους νά στήσωμε κύκλο μελέτης Ἁγίας Γραφῆς.
    γώ αὐτό τό κάλεσμα τό ἐξέλαβα ὡς φωνή Θεοῦ, ἐνοίωσα τήν ἀνάγκη καί αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων καί μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ ἐπάνω μου, πῆγα στόν Πολιτιστικό Σύλλογο τῶν Ἀνθοκήπων καί βρῆκα τήν ὑπεύθυνη τότε, κυρία Δέσποινα, κόρη τῆς κυρίας Ζωῆς Σαββίδου.

     Μοῦ ἔδωσε ἕναν  κατάλογο κυριῶν, ἔγιναν τά σχετικά τηλεφωνήματα, μοῦ ἔδωσε καί ὀκτώ Ἅγιες Γραφές ὁ πνευματικός μου σεβαστός π. Γρηγόριος Χαραλαμπίδης καί ἔτσι ἱδρύθηκε ὁ πρῶτος κύκλος μελέτης Ἁγίας Γραφῆς στούς Ἀνθόκηπους τόν Νοέμβριο τοῦ 1999.
       Οἱ κυρίες πού μέ προθυμία ἀνταποκρίθηκαν στό κάλεσμα, κυμαίνονταν ἀπό 18 ἕως 20 καί συστεγάζονταν μαζί μέ τόν Πολιτιστικό Σύλλογο σ’ ένα καφενεῖο-μαγαζί, στούς Ἀνθόκηπους. Ἀργότερα ξενοικιάστηκε τό καφενεῖο αὐτό καί  ἔτσι  προέκυψε θέμα στέγης γιά τόν κύκλο μας, πρόβλημα πού γρήγορα λύθηκε παραχωρώντας μας γιά δύο ὁλόκληρα χρόνια φιλοξενία  στό εὐρύχωρο σαλόνι της ἡ κυρία Μούρτζιου Κανέλα.
    σπου ἡ Δημαρχία τῆς Ν. Εὐκαρπίας ὕψωσε τό διώροφο κτίριο τοῦ Πολιτιστικοῦ Συλλόγου στό κέντρο τῆς μεγάλης ἀλάνας τῶν Ἀνθοκήπων καί ἐκεῖ στό ἰσόγειό του λειτουργοῦσε κάθε Πέμπτη ὁ κύκλος Ἁγίας Γραφῆς, ἐνῶ στόν ἐπάνω ὄροφο εἶχε στηθεῖ Ἁγία Τράπεζα, ὅπου ὁ νεοφερμένος τότε π. Ἰωακείμ ἔκανε τήν Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή καί μεγάλη ἑορτή.

        σο στήν περιοχή, ὁ μοναδικός ἱερέας ἦταν μόνο ὁ π. Ἰωάννης, ἐφημέριος του ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, στήν ἐπάνω Εὐκαρπία, πού ἐξυπηρετοῦσε καί τούς Ἀνθόκηπους, πήγαμε ἐκδρομή μαζί καί μέ τόν δικό του κύκλο θυμᾶμαι, ἕνα ἀπόγευμα σέ πολύ φτωχό μοναστήρι τῆς περιοχῆς Σοχοῦ ἤ Ζαγκλιβερίου δέν θυμᾶμαι ἀκριβῶς, γιά Ἑσπερινό, ἀλλά καί γιά νά ἐνισχύσουμε τό μοναστήρι ἰδίως μέ τρόφιμα. Ἡ συμμετοχή καί ἡ ἀνταπόκριση ἦταν συγκινητική.
      Κατά καιρούς ὁ κύκλος μας, βοήθησε κάνοντας δέματα μέ τρόφιμα καί δίνοντας τα, μέ κατ’ ἰδίαν ἐπισκέψεις σέ οἰκογένειες μέ ἀνάγκες.
       Ἀνάπαυσε ὁ Θεός σ’ αὐτά τά 12 χρόνια πού λειτουργεῖ ὁ κύκλος,  και θά  τίς θυμόμαστε καί θά τίς μνημονεύουμε μέ ἀγάπη, τά ἑξῆς τακτικά καί πολύ ἀγαπητά μέλη του:
  • την κα. Δέσποινα Εφραιμίδου
  • την κα. Καλλιόπη Ξανθίδου
  • την κα. Γεωργία Χρηστίδου
  • την κα. Νταντούνη Κυριακή
  • την κα. Ἀρχοντή Ἐρέογλου
  • την κα. Άννα Μπακάλη
  • την κα. Στέλλα Βιολιστή
  • την κα Βαρβάρα Παναγιωτίδου
        καιρός περνοῦσε, καί τόν Σεπτέμβριο τοῦ 2007 ἡ νεοσύστατη Ἐνορία τῶν Ἁγίων Θεοπατόρων Ἰωακείμ καί Ἄννης ἀποκτᾶ στέγη, τήν κατακόμβη πού μέχρι σήμερα ἐξυπηρετεῖ τό θρησκευτικό συναίσθημα τῶν κατοίκων, στεγάζει τούς ἁγίους του, τά κατηχητικά του, τόν κύκλο μελέτης Ἁγίας Γραφῆς καί γενικά ὅλες τίς  θρησκευτικές δραστηριότητες τῆς Ἐνορίας.
          πό τόν καιρό πού ἔγιναν τά θυρανοίξια τοῦ ναοῦ μας, ὁ κύκλος στεγάζεται μέσα σ’ αὐτόν σέ ὄμορφες αἴθουσες μέ θέρμανση, φωτισμό καί εὐρυχωρία, ἀνέσεις πού μᾶς ἔλειψαν ὅλα αὐτά τά χρόνια της λειτουργίας του, μά πού δέν στάθηκαν ἐμπόδιο στούς στόχους πού βάλαμε.
          Κυρίες τοῦ κύκλου ὑπηρετοῦν, διακονοῦν καί προσφέρουν τόν κόπο τους καί τόν χρόνο τους ἀφιλοκερδῶς στίς διάφορες διακονίες, τῆς καθαριότητας τοῦ ναοῦ, τῶν μνημοσύνων, τοῦ ἀναλογίου, τοῦ φιλανθρωπικοῦ τομέα, τῶν ἐράνων τῆς Ἀγάπης τῆς ἐνορίας, τῶν πανηγύρεων, τῆς ἔκθεσης τοῦ ναοῦ, τοῦ βιβλιοπωλείου μας, καί γενικά ἔχουν τήν εὐθύνη μά καί τήν εὐλογία τῶν ἁγίων προστατῶν μας, τοῦ Ἰωακείμ καί τῆς Ἄννας για τό ἔργο τους αὐτό.
           κοῦν τόν λόγο τοῦ Θεοῦ κάθε Τετάρτη απόγευμα πλέον ὡς 25 ἄτομα, στίς νέες αἴθουσες πού μᾶς ἐφτίαξε ὁ νέος ἱερέας μας, π. Χρυσόστομος πού ἦρθε στήν Ἐνορία μας τόν Μάϊο τοῦ 2010, στηρίζονται, προσφέρουν τίς ὑπηρεσίες τους, ὅπου τους ζητηθεῖ καί ἀγωνίζονται.
Τά μέλη τών κύκλων κάθε Ἐνορίας, κάποιο σημαῖνον πρόσωπο τῆς Ἐκκλησίας μας τά ὀνόμασε, Τά «λόκ τῆς ἐκκλησίας»
Η Κυκλάρχισσα
της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης
κα Ουρανία Παπαδοπούλου
Ἐν Ἀνθοκήποις Εὐκαρπίας 18/12/2011
          Ὅταν ἦρθα στήν ἐνορία τῶν Ἁγίων Θεοπατόρων, τον Μάϊο του 2010, ἤξερα πώς θά ἔβρισκα ἀνθρώπους γιά νά συνεργαστῶ καί νά συνεχίσω τό ἔργο τοῦ προκατόχου μου π. Ἰωακείμ,  στήν κατήχηση ἀλλά καί στίς ὑπόλοιπες δραστηριότητες τῆς ἐνορίας.

       Συγκεκριμένα ἀναφέρομαι στήν κατηχητική δραστηριότητα τοῦ κύκλου μελέτης τῆς Ἁγίας Γραφῆς, πού ἀποτελεῖται ἀπό μία ὁμάδα εἴκοσι πέντε καί μερικές φορές περισσοτέρων κυριῶν, πού κάθε Τετάρτη ἀπόγευμα, μαζεύονται στήν ἐκκλησία, στό καινούργιο ἀρχονταρίκι μας, ἤ στήν πίσω αἴθουσα τῶν μνημοσύνων, γιά νά παρακολουθήσουν  τό μάθημα πού μέ περισσή ἐπιμέλεια τούς ἑτοιμάζει ἡ κυρία Οὐρανία Παπαδοπούλου, κυκλάρχισσα στόν Ἱερό ναό μας, μά καί σέ ὅλους τους ναούς τῆς Εὐκαρπίας ἐδῶ καί πολλά χρόνια. Συνταξιοῦχος δασκάλα, πού ἡ μετάδοση τῆς ἀγάπης καί τῆς θέρμης τῶν διδαχῶν τοῦ Χριστοῦ μας συνεχίζει νά εἶναι στίς προτεραιότητές της, ὄχι ὅμως τώρα πιά γιά τά παιδιά, ὅπως ὅταν ἐξασκοῦσε τό λειτούργημά της, μά γιά τίς κυρίες τῆς ἐνορίας μας καί ὅλων τῶν ἐνοριῶν τῆς Εὐκαρπίας.
            Ἄξια συνεργάτης ἡ κα Οὐρανία, ἔχει τήν εὐθύνη τοῦ κύκλου μελέτης τῆς Ἁγίας Γραφῆς ἀπό τό 1999, πρίν ἀκόμα γίνουμε ἐνορία, οὐσιαστικά εἶναι ὁ δημιουργός αὐτῆς τῆς δραστηριότητάς μας, καί θά συνεχίσει γιά ὅσο καιρό θά θέλει νά ἀνέχεται τίς παραξενιές καί τήν γκρίνια μας, μά ἀκόμη περισσότερο τήν ἀγάπη μας καί τό γνήσιο ἐνδιαφέρον μας γιά αὐτήν.
           Εὐχαριστοῦμε ἀπό καρδιᾶς κα Οὐρανία καί εὐχόμαστε ὁ Θεός νά σᾶς δίνει δύναμη καί κουράγιο γιά νά συνεχίσετε τό θεάρεστο ἔργο καί τήν διακονία σας.


                                            ἱερομόναχος Χρυσόστομος Τελίδης