Κύκλος Νέων Γυναικών & Μητέρων


Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΟΚΗΠΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.
Με την ευλογία 
της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωακείμ, 
όλο και περισσότερες οι νέες μητέρες στην γειτονιά μας...
          Η Ενορία μας άνθισε πια, μεγάλωσε και ομόρφυνε από την παρουσία των νέων κατοίκων των Ανθοκήπων, των νεαρών ζευγαριών που φτιάχνοντας την καινούργια ζωή τους, διάλεξαν αυτόν τον ευλογημένο τόπο για να δημιουργήσουν την νέα τους οικογένεια, να κάνουν τα παιδιά τους και να τα δουν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα και χαρούμενα κάτω από την προστασία δύο Αγίων, του  Ιωακείμ και της Άννας, που από το 2005 αγωνιζόμαστε  να τους χτίσουμε ένα σπιτικό, μια όμορφη εκκλησιά  και να στεγάσουμε τους γονείς της Παναγίας, τους Αγίους Θεοπροπάτορες.
          Και οι Άγιοι μας, βλέποντας αυτόν τον αγώνα που κάνουμε, να χτίσουμε το «πατρικό σπίτι» της Παναγίας κόρης τους, απλόχερα την ευλογία τους χαρίζουν σε αυτόν τον τόπο, τους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας και τον γεμίζουν παιδιά, δείχνοντας σε όλους πως άδικα δεν έχουν οι Άγιοι μας την φήμη των προστατών των άτεκνων ζευγαριών, των Αγίων της τεκνοποιίας, της καλλιτεκνίας και της τεκνογονίας, των Αγίων της οικογενείας.

          Οι Ανθόκηποι λοιπόν μεγάλωσαν και πλήθυναν, όπως και οι πνευματικές ανάγκες των κατοίκων τους, έτσι έπρεπε στην Ενορία μας να οργανώσει το τμήμα της Κατήχησης, να έρθει πιο κοντά στα νέα αυτά ζευγάρια να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και να τους δείξει το δρόμο που θα οδηγήσει αυτά και την νέα οικογένεια που θέλουν να δημιουργήσουν, κοντά στον Θεό, να τους φέρει κοντά στην Εκκλησία του Χριστού, να τους κάνει μέλη της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων και να τους μεταδώσει την ενοριακή συνείδηση, μεταλλάσσοντας τους έτσι από απλούς χριστιανούς, στον όμορφο και ειρηνικό «στρατό» της Εκκλησίας του Χριστού.
            Είχε ήδη καλυφθεί η ανάγκη κατήχησης για τους μεγαλύτερους και παλαιότερους  κατοίκους της Ενορίας μας με τον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής που εδώ και χρόνια πραγματοποιείται στην εκκλησιά μας κάθε Τετάρτη απόγευμα πριν τον Εσπερινό με μεγάλη συμμετοχή, από την κα Ουρανία Παπαδοπούλου, την κυκλάρχισσα μας αρχικά και  τώρα την αντικαταστάτρια της, την κα Ευθαρσία Αλατζίδου, κατά κόσμον Τασούλα. 
        Από το 2010 καλύψαμε και την μέριμνα για τα παιδιά των παλαιών οικογενειών, αλλά περισσότερο τώρα των νέων ζευγαριών που με την ευλογία των Αγίων μας προστατών από την ατεκνία, γέμισαν τους Ανθόκηπους με τα παιδιά τους, ξεχείλισαν το μοναδικό σχολείο της συνοικίας μας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, δημιουργώντας την ανάγκη για καινούργιο πια Δημοτικό Σχολείο, με την Ενοριακή Νεανική Εστία που ιδρύθηκε αρχικά το 2010 με την προτροπή και υποστήριξη του νέου τότε ιερέως και εφημερίου στην Ενορία μας, που αντικατέστησε τον π. Ιωακείμ Ουρεϊλίδη, τα νέα κατηχητικά σχολεία μας, όπου στους κόλπους τους βρίσκονται τώρα πια το κατηχητικό έτος 2014-2015, πάνω από εκατό παιδιά, τα 100 κατηχητόπουλα του όπως τα έχει ονομάσει ο π.Χρυσόστομος και μάλιστα τους έγραψε και τραγούδι. 
          Οι ανάγκες όμως μεγάλωναν όσο περισσότερο ζητούσαμε να οργανώσουμε τον τομέα κατήχησης στην Ενορία μας. Καταλάβαμε ότι αφήσαμε ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της συνοικίας μας, αυτό των νέων γυναικών και των μητέρων που τις βλέπαμε κάθε Σάββατο που έφερναν τα παιδιά τους στο κατηχητικό, να θέλουν να ενταχθούν στην νέα αυτή Ενορία των Ανθοκήπων, να στρατευθούν στον αγώνα που όλοι κάνουμε για να ανθίσουν και να γίνουν ένα πραγματικό μυρωδάτο περιβόλι, το περιβόλι των Αγίων Θεοπατόρων του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας.
          Έτσι δειλά-δειλά από το 2011-12 και πιο δυναμικά και οργανωμένα το 2012-13, άρχισε να λειτουργεί στην εκκλησία μας, ένα νέο τμήμα κατήχησης, το οποίο ονομάσαμε, "Κύκλος Νέων Γυναικών και Μητέρων"ένα τμήμα που το εμπνεύστηκε και το πρότεινε στο ιερέα του ναού, η κυρία Κυριακή Ραφαηλίδου, γιατρός αγγειοχειρουργός στο επάγγελμα και κατηχήτρια αρχικά των νεαρών κοριτσιών μας στο κατηχητικό τους και που εν τέλει με την ευλογία του υπευθύνου ιερέως της κατήχησης στην Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, το δημιούργησε και το διηύθυνε, ένα τμήμα που απευθύνεται κυρίως στο ευαίσθητο κομμάτι των γυναικών που τώρα δημιουργούν τις οικογένειες τους, μαθαίνοντας να μοιράζονται την ζωή τους με έναν σύζυγο, μέσα στα ιερά δεσμά του γάμου, που βλέπουν την μητρότητα να καταλαμβάνει το σώμα τους και να αλλάζει τον εσωτερικό τους κόσμο, που αντιμετωπίζουν καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα μέσα στον γάμο τους, συνειδητοποιώντας πως δύο άτομα πια, με συνεργασία και αγάπη πρέπει να τα λύσουν, να έχουν υπό την απόλυτη ευθύνη τους την διαπαιδαγώγηση και το μέλλον των παιδιών τους και τόσα άλλα.
      Μαθαίνοντας λοιπόν την άποψη της Εκκλησίας μας για τα θέματα αυτά και γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε από τους Αγίους μας και από τους Πατέρες της Ορθοδόξου Πίστεως, οι οποίοι έχουν αναφερθεί  ακόμα και για τα πιο πολύπλοκα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ανθρωπότητα, θα είμαστε σίγουροι για την αντιμετώπιση αλλά και την επίλυση τους, θα είμαστε σίγουροι πως είμαστε στον σωστό δρόμο. 
     Εδώ λοιπόν φέτος, στην  όμορφη αίθουσα μας που βρίσκεται πίσω από το ιερό Βήμα του Ναού μας, κάθε Τρίτη απόγευμα πριν τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στους Αγίους μας, θα τα συζητήσουν όλα αυτά και άλλα πολλά οι κυρίες μας, με την νέα κυκλάρχισσα τους, την κα Ευγενία Χωματά, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα και από τώρα νέα κυκλάρχισσα στο τμήμα κατήχησης  που απευθύνετε στις κυρίες της Ενορίας μας, 
τον κύκλο νέων γυναικών και μητέρων.
        Εύχομαι ολόψυχα και φέτος για το εκκλησιαστικό κατηχητικό έτος 2014-2015, αυτή η ευλογημένη δραστηριότητα της Ενορίας μας να αγκαλιαστεί από τους ενορίτες μας και να συμβάλει στην ψυχική υγεία και ανάταση τους, φέρνοντας τους ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον Θεό μας.
Καλή δύναμη στον καθημερινό αγώνα σας 
και καλή κατηχητική χρονιά!!!

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης

     Στην εποχή των μεγάλων αλλαγών στην πατρίδα μας και στην
 ζωή μας, ο καθένας καλείται να επαναπροσδιορίσει την νοοτροπία του, να  αντιμετωπίσει τις αγωνίες του και να ψάξει με ειλικρίνεια την αλήθεια βάζοντας στόχους άξιους γι’αυτή  την ζωή και για την αιωνιότητα.
    Οδηγός και βοηθός σ’αυτή την εσωτερική πορεία συνεχίζει πάντοτε να είναι η Εκκλησία του Χριστού με τον λόγο του Ευαγγελίου, την Ορθόδοξη λειτουργική ζωή και την εμπειρία των μεγάλων πατέρων.
    Γι’αυτό ορίστηκε και στον ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, μια ώρα συνάντησης μέσα στην εβδομάδα, νέων γυναικών και μητέρων, παράλληλα με τον κύκλο Αγίας Γραφής που ήδη από παλαιότερα συνεχίζει την μελέτη του.
   Μια ώρα για συμμελέτη του λόγου του Θεού, που στηρίζει , καθοδηγεί, παρηγορεί και τέλος παρακαλεί για προσευχή στην συνέχεια με την Ιερά Παράκληση στους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των ζευγαριών που αγωνίζονται να τεκνοποιήσουν.
    Επειδή ο Χριστός μας που γεννιέται καθημερινά μέσα μας είναι ο μόνος αξιόπιστος, δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ. Αυτός έχει όλες τις απαντήσεις στα ερωτηματικά και στις αγωνίες μας και η χαρά του, όπως ο ίδιος μας βεβαιώνει και όλοι οι χριστιανοί την ζούμε, δεν είναι σαν και αυτήν του κόσμου αλλά, συμβαδίζει με την ειρήνη που φέρνει η γέννηση του και είναι αμετάπτωτη.

    Αυτή θέλουμε να είναι και η εμπειρία στην συντροφιά μας, στον κύκλο μελέτης της Αγίας Γραφής για τις νεαρότερες γυναίκες και τις μητέρες της Ενορίας μας, κάθε Τρίτη μια ώρα πριν τον Εσπερινό  και την Ιερά Παράκληση των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.
     Η πρόσκληση της μικρής και υπόγειας προς το παρόν εκκλησιά μας, με την ευλογία των ιερέων μας, απευθύνεται σε όλους μας, για να την δεχτούμε και να την αξιοποιήσουμε…
η κυκλάρχισσα 
του τμήματος νέων γυναικών και μητέρων,
κα Ραφαηλίδου Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου